Mrekullia kur’anore në lidhje me trurin

Lexo gjithashtu:

Në Paris, marshim i madh kundër islamofobisë

Sot në Paris u mbajt një marshim i madh kundër islamofobisë për ta shënuar sulmin ndaj xhamisë në Bayonne.

Udhëheqësit fetarë kërkojnë që lutjet të kryhen në shtëpi

Autoritetet fetare në Lindjen e Mesme kanë bërë thirrje për anulimin ose kufizimin e tubimeve të lutjeve...

Nëse shejtani do të flinte vetëm një moment, krejt dynjaja do të merrte frymë

Nëse shejtani do të flinte vetëm një moment, krejt dynjaja do të merrte frymë, por ... ai kurrë...

Pallati Topkapi hap dyert për diamantin e rrallë

Pallati Topkapi në Stamboll ua ka hapur dyert mediumeve për të prezentuar një diamant të rrallë i...

Duke folur për një prej krerëve të idhujtarëve, i cili e ndaloi Muhamedin të falej në Qabe, në Kuran thuhet: “Jo! Nëse ai nuk ndalon, Ne do ta kapim atë prej naasijeh.(1) Nasijeh gënjeshtare dhe mëkatare.” (Kuran, 96: 15-16)

Përse Kurani e përshkruan pjesën e përparme të kokës si gënjeshtare e mëkatare? Cila është lidhja midis kësaj pjese, nga njëra anë dhe gënjeshtrës e mëkatit, nga ana tjetër? Po të shikojmë ndërtimin e trurit (shih fig.), vëmë re se në këtë vend ndodhet pjesa paraballore e trurit.

Çfarë thonë fiziologët për funksionin e kësaj zone?

Libri “Bazat e Anatomisë dhe Fiziologjisë” thotë për këtë zonë: “Motivimi dhe parashikimi për të planifikuar dhe filluar lëvizjet ndodhin në pjesën e përparme të lobeve ballore, në zonën paraballore.” (2)

Gjithashtu, libri thotë: “Për shkak se zona paraballore merr pjesë në motivim, mendohet se ajo është qendra përgjegjëse për agresionin …” (3)

Kjo pjesë e trurit pra është përgjegjëse për planifikimin, motivimin dhe fillimin e veprimeve të mira apo të këqija, si dhe për thënien e gënjeshtrave apo të vërtetave. Kështu, është mjaft e saktë ta përshkruash pjesën e përparme të kokës, ashtu siç përshkruhet në Kuran si gënjeshtare apo mëkatare, kur dikush gënjen apo bën mëkate.

Sipas Prof. Keith L. Moore ky funksion i zonës paraballore është zbuluar nga shkencëtarët vetëm në gjashtëdhjetë vitet e fundit. (4)

Regjionet funksionale në hemisferën e majtë të korteksit
cerebral. Zona paraballore gjendet në pjesën e përparme të korteksit
cerebral (Essentials of Anatomy & Physiology, Seeley and others, f.
210.)
Regjionet funksionale në hemisferën e majtë të korteksit
cerebral. Zona paraballore gjendet në pjesën e përparme të korteksit
cerebral (Essentials of Anatomy & Physiology, Seeley and others, f.
210.)

____________________________

(1) Pjesa e përparme e kokës.

(2) “Essentials of Anatomy and Physiology”, Seeley dhe të tjerët, f. 410.

(3) “Essentials of Anatomy and Physiology”, Seeley dhe të tjerët, f. 211.

(4) “El-Exhaz fii el-Nasijeh (The Scientific Miracles in the Front of the Head)”, Moore dhe të tjerët, f. 41.

(Shkëputje nga libri: “UDHËZUES I ILUSTRUAR MBI ISLAMIN”, I.A. Ibrahim, Prishtinë, pa vit bot.)

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

Muslimanët në Greqi: halli ynë pasi Aja Sofia u rikthye xhami

Pas rihapjes së Hagia Sophia-s në Stamboll si xhami, muslimanët në Athinë kanë frikë se hapja e...

Trashëgimia e Pejgamberit s.a.v.s

Duke ecur rrugëve të Medinës Ebu Hurejre (r.a.) vrapoi në tregun e Medines dhe me entuziazëm bërtiti: “Nxitoni në xhami, atje po ndahet trashëgimia...

Vandalizimi i xhamisë Osmane të shekullit të 16-të në Greqi

Një grup i paidentifikuar njerëzish në qytetin grek Trikala të martën e sulmuan një xhami historike me gurë të periudhës osmane e ndërtuar në...

Lypësi dhe sëndëku i vjetër

Një lypës, i varfër, me vite të tëra qëndronte ulur mbi një sënduk të vjetër në fund të rrugës, duke lypur.Një ditë,...

Çka është dynjaja në krahasim Ahiretin?

Në një rast Pejgamberi (savs), ua mbajti një fjalim shokëve të tij, dhe kur dielli ishte gati për të perënduar, pothuajse ishte duke dalë...

Shpenzoni për prindërit tuaj, dhe furnizimet do tu vijnë prej nga nuk i keni...

Një ligjërues (musliman) transmeton: Në vitin 1425 hixhrij, isha në haxh dhe mbajta një ligjëratë në temën “Jeta më ka mësuar”.

Ua rekomandojmë

- Advertisement -