Dijetarët muslimanë botëror të ndarë në pesë organizata islame

Lexo gjithashtu:

Indonezia zbulon vendndodhjen e kryeqytetit të ri

Presidenti i Indonezisë, Joko Widodo sot njoftoi se kryeqyteti i vendit do të zhvendoset në provincën Kalimantani...

“Ne duam paqe, por nëse India na sulmon ne do t’i kundërpërgjigjemi”

Presidenti i Pakistanit, Arif Alvi ka deklaruar se India ka zbatuar një politikë shtypëse ndaj pakicave në...

Njihuni me kryeministrin 94 vjeçar të Malajzisë, politikan me parime dhe… çiklist

Kryeministri më i moshuar në botë, Mahathir Mohamad, i cili drejton Malajzinë, nuk është një 94 vjeçar...

Urtësi kur’anore: Ne nënën e Musait e inspiruam…

Kur’ani është një libër i bukur dhe me plotë të dhëna interesante, sidomos me plotë kuriozitete në...

Me shuarjen e Hilafetit, më 1924, bota islame, edhe pse e ndarë dhe e përçarë, mbeti pa një institucion ndërkombëtar. Pas Luftës së Dytë Botërore, shtet muslimane filluan procesin e gjatë për të arritur te çlirimi dhe pavarësia nga kolonitë e huaja.

Me gjithë arritjen e krijimit të shteteve të pavarura, përsëri muslimanët nuk patën mundësi të bëhen bashkë. Sot, kur po i afrohemi edhe njëqind vjetorit të shpërbërjes së Hilafetit, nuk mund të themi se muslimanët ecin në rrugën e bashkimit të tyre, madje as edhe dijetarët e tyre.

Se vetë dijetarët muslimanë janë faktor për mos bashkim, flet fakti i ekzistimit të më shumë organizatave botërore të tyre. Vetëm në 5-6 vitet e fundit janë shtuar, prej dy sa ishin më parë, edhe tri organizata të tjera të dijetarëve muslimanë.

Na vazhdim, ja pesë organizatat më të njohura botërore të dijetarëve muslimanë:

1 – Liga Botërore Islame (Rabita el-alem el-islamijj/Muslim World League), e themeluar në vitin 1962, me seli në Mekke të Arabisë Saudite.

2 – Unioni Botëror i Dijetarëve Muslimanë (El-ittihad el-alemijj li-ulema’ el-muslimin/International Union of Muslim Scholars), i themeluar në vitin 2004, me seli në Doha të Katarit.

3 – Asociacioni i Dijetarëve Muslimanë (Rabita ulema’ el-muslimin/Muslim Scholars Association), i themeluar në vitin 2010, me seli në Kuvajt.

4 – Akademia e Urtarëve Muslimanë (Medžlis hukama’ el-muslimin/Muslim Council of Elders), e themeluar në vitin 2014, me seli në Abu Dabi, Emirat e Bashkuara Arabe.

5 – Liga e dijetarëve të Ehli-Sunnetit (Rabita ulema’ ehl es-sunne), e themeluar në vitin 2015, me seli në Stamboll, Turqi.

Përgatiti: Islampress.ch

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

Nëse do të pyesim se a ka dikush që e pështynë Qabenë, të gjithë do të thoshin “Zoti na ruajtë!”

Mirëpo, nderi i muslimanëve po pështyhet çdo ditë, po shkelet me këmbë dhe po goditet me kazmë, ndërsa...
- Reklamë -

Parashenjat e Kijametit, të cilat po i shikojmë në televizor

Ali ibn Ebi Talibi (r.a.), ka thënë: "Pejgamberi (savs) na e fali namazin e sabahut, dhe kur e përfundoi namazin, një njeri...

Ju bëheni ngadhënjyes kur filloni plagët t’i ktheni në burim fuqie!

Ngadhënjyes bëhesh kur fillon plagët t'i kthesh në burim fuqie, kur e kupton se vetë-keqardhja pas lëndimit nuk vlen aspak.

Falja a namazit gjatë udhëtimit me autobus

Esselamu alejkum! Një mik i imi më kërkoi që t’ua parashtroj dy pyetje në lidhje me rregullat fetare gjersa haxhiu udhëton për në haxh me autobus.

Udhëzimi më i mirë për të jetuar

Enes ibn Malik transmeton se një beduin erdhi në xhami dhe pasi që u përshëndet, i Dërguari i Allahut, s.a.v.s., e pyeti:...

Islami në vendin e Mayanëve të lashtë. Mbi 5500 fshatarë e pranojnë Islamin

Që nga viti 1989, të paktën 5.500 meksikanë e kanë pranuar fenë islame në shtetin jugor meksikan Chiapas. Kjo është shumë e rëndësishme në...
- Reklamë -

Ua rekomandojmë

- Advertisement -