Gjykata vendos për shembjen e kishës në oborrin e boshnjakes Orloviq

Lexo gjithashtu:

Në mbrëmjen e së premtes fillon Viti i Ri islam – 1441

Sipas takvimeve të bashkësive islame shqiptare dhe më gjërë, në mbrëmjen e së premtes, më 30 gusht, me...

Lexo – nga dr. Selver Xhemaili

Jeta i ka disa  faza; secila prej tyre varet prej asaj paraprake. Pa dyshim se periudha më...

Emri mysliman ‘Aziz’ në Starbucks u bë ‘ISIS’

Shkrimi i emrit të një myslimani me emrin ‘Aziz’, i cili kishte blerë kafe në zinxhirin e...

Paqja mbetet “ëndërr e paarritshme” për familjen siriane

Gjersa konflikti në Sirinë e shkatërruar nga lufta ende vazhdon, një familje që jeton në kushte të...

Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut (GJEDNJ) vendosi për shembjen e kishës së ndërtuar pa leje nga ana e serbëve në oborrin e boshnjakes Fata Orloviq, e cila jeton në Bosnjë e Hercegovinë, raporton Anandolu Agency (AA).

GJEDNJ shpalli aktgjykimin e gruas 77 vjeçare ndaj BeH-së, e cila me vite është në një beteje ligjore për largimin e kishës nga oborri i saj.

Gjykata ka vendosur për shembjen e kishës ortodokse e ndërtuar pa leje në oborrin e Orloviq, e cila ka qenë e detyruar ta braktisë shtëpinë e saj gjatë luftës në vendin e saj gjatë viteve 1992-1995.

Në deklaratën e gjykatës thuhet se për largimin e kishës, përgjegjës është shteti i BeH-së, duke potencuar se vendimi duhet të zbatohet brenda tre muajve.

Më tej në deklaratën e gjykatës nënvizohet se kisha është ndërtuar pa leje.

Beteja ligjore e gruas boshnjake

Fata Orloviq e cila para luftës jetonte në Konjeviç Polje në afërsi të Srebrenicës së bashku me bashkëshortin dhe 7 fëmijët e saj, gjatë luftës humbi 22 të afërm, përfshirë edhe bashkëshortin Saxhir.

Orloviq e cila ka jetuar në vende të ndryshme të BeH-së dhe pavarësisht insistimeve të fëmijëve të saj që jetojnë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës (SHBA) nuk e ka braktisur vendlindjen ndërsa në vitin 1999 u kthye në fshatin e saj ku jetonte para luftës.

Kur është kthyer ajo ka parë se është ndërtuar një kishë në oborrin e saj, pas së cilës ka filluar betejën ligjore për heqjen e kishës së ndërtuar pa leje.

Gruaja boshnjake ka refuzuar edhe paratë që i janë ofruar për mos shembjen e kishës. Edhe pse fitoi betejën ligjore në vitin 2010 dhe që zgjati 11 vite, vendimi asnjëherë nuk u zbatua.

Edhe pse Gjykata e Bijelinës vendosi për shembjen e kishës, Gjykata e Lartë e Republikës Sërpska ndaloi vendimin.

Artikulli paraprakLutja për prindërit
Artikulli tjetërKështu më mësoi namazi
- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

Nëse do të pyesim se a ka dikush që e pështynë Qabenë, të gjithë do të thoshin “Zoti na ruajtë!”

Mirëpo, nderi i muslimanëve po pështyhet çdo ditë, po shkelet me këmbë dhe po goditet me kazmë, ndërsa...
- Reklamë -

Parashenjat e Kijametit, të cilat po i shikojmë në televizor

Ali ibn Ebi Talibi (r.a.), ka thënë: "Pejgamberi (savs) na e fali namazin e sabahut, dhe kur e përfundoi namazin, një njeri...

Ju bëheni ngadhënjyes kur filloni plagët t’i ktheni në burim fuqie!

Ngadhënjyes bëhesh kur fillon plagët t'i kthesh në burim fuqie, kur e kupton se vetë-keqardhja pas lëndimit nuk vlen aspak.

Falja a namazit gjatë udhëtimit me autobus

Esselamu alejkum! Një mik i imi më kërkoi që t’ua parashtroj dy pyetje në lidhje me rregullat fetare gjersa haxhiu udhëton për në haxh me autobus.

Udhëzimi më i mirë për të jetuar

Enes ibn Malik transmeton se një beduin erdhi në xhami dhe pasi që u përshëndet, i Dërguari i Allahut, s.a.v.s., e pyeti:...

Islami në vendin e Mayanëve të lashtë. Mbi 5500 fshatarë e pranojnë Islamin

Që nga viti 1989, të paktën 5.500 meksikanë e kanë pranuar fenë islame në shtetin jugor meksikan Chiapas. Kjo është shumë e rëndësishme në...
- Reklamë -

Ua rekomandojmë

- Advertisement -