Mrekullia numerike e sures Jusuf

Lexo gjithashtu:

A është musliman ai që nuk e fal namazin e xhumasë?

PYETJE: Esselamu alejkum! Dua t’ju pyes se çfarë ndodh nëse e lëshojmë namazin e...

Rreziku nga grindjet rreth çështjeve magjinale të fesë

Muhamed el-Gazali Unë kam qenë dëshmitar i një grindjeje të ashpër midis dy grupeve të...

Në Instagram dhe FB mund të jesh kushdo që dëshiron, por…

A janë një mijë ndjekës në IG dhe FB më të rëndësishëm për ne sesa mendimi i...

“Miqtë” e rremë dhe si t’i identifikojmë ata

Muamer ef. Kozica Nuk është e pazakontë që njeriu të ballafaqohet...

Sureja Jusuf paraqet një nga mrekullitë e Kur’anit se ai, në të vërtetë, është me burim hyjnor dhe fjalë e Allahut xh.sh.

Nëse do t’i ktheheshim pak kësaj sureje, do shihnim se vendi dhe pozicioni i saj në Kur’an, numri i ajeteve, koha e shpalljes, si dhe ngjajshëm, kanë një ndërlidhje të mrekullueshme dhe interesante me numrin dymbëdhjetë.  Në fakt, numri rëndor i sures është 12. Xhuzi në cilin gjendet sureja, është xhuzi 12. Sureja flet për 12 vëllezër. Numri i ajeteve të sures është 111, të cilët tregojnë për 11 vllezërit e Jusufit a.s., që së bashku me të, përbëjnë numrin 12.

Ajo që s’mundemi me shumë siguri ta themi është koha e zbritjes së kësaj sureje, por sipas disa mendimetarëve dhe shpjeguesve të Kur’anit, thuhet se kjo është shpallur në vitin 12 të pejgamberisë së Muhammedit a.s. Kështu, p.sh. shehidi i Islamit, Sejjid Kutbi, në librin e tij “Nën hijen e Kuranit”, thotë: “Kjo sure është shpallur pas zbritjes së sures Hud, ndërmjet Vitit të pikëllimit, në të cilin vit Muhammedit a.s., i vdiqën dy mbështetësit kryesor Ebu Talibi dhe Hatixhja, dhe vitit të Takimit të parë dhe të dytë në Akabe.”

Një e dhënë tjetër interesante “numerike” te kjo sure është ajo te pjesa e ajetit ku Jusufi a.s. duke ia treguar ëndrrën babait të tij, Jakubit a.s., flet për “11 yjet” (أحد عشر كوكبا), duke aluduar me këtë në vëllezërit e tij, e që kjo pjesë, përmban pikërisht 11 shkronja, aq sa yje kishte ëndrruar edhe Jusufi a.s.

Falëndëruar qoftë përherë Allahu xh.sh. i cili na e dërgoi një libër me kaq të vërteta dhe mrekulli, si dhe udhërrëfyes për jetën tonë.

Përktheu: Mehas Alija

(Islampress.ch)

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

Dijetarë muslimanë dënojnë shkatërrimin e varrit të Umer bin Abdulazizit

Grupet terroriste pro-iraniane-shiite në radhët e regjimit të Bashar al-Asadit në provincën Idlib kanë gërmuar një varr...

Kam frikë se në momentin e vdekjes, do ta harroj shehadetin!

Një hoxhë i mësonte studentët e tij mbi bazat e besimit islam, ku posaçërisht i kushtonte kujdes shpjegimit dhe komentimit të kuptimit të shehadetit...

Mos i paragjyko njerëzit – Një mësim nga Sulltan Murati i IV-të

Sulltan Murati i IV (1623-1640) shpesh dilte i veshur si njeri i thjeshtë dhe mbikëqyrte vendin dhe popullin e tij.

Pas 3 muajsh pezullim falet namazi i xhumasë në xhaminë e Tokios

Me heqjen e kushteve të gjendjes së jashtëzakonshme në Japoni për shkak të koronavirusit të ri (COVID-19) në xhaminë e Tokios është...

Medine, pas 2 muaj e gjysmë pezullim falet namazi i xhumasë

Pas dy muaj e gjysmë është falur namazi i parë i xhumasë në Mesxhid-i Nebevi (xhamia e profetit në Medine) të Arabisë...

Si e shohim Islamin dhe muslimanët pas koronës?

Dr. Mehmet Gormez Autori është drejtor i Institutit për Mendimin Islam në Ankara, ish-president i Dijanetit të Republikës...

Ua rekomandojmë

- Advertisement -