Mulla Asllan Murati, atëdhetar dhe imam intelektual

Lexo gjithashtu:

Pasojat e tërmetit në Shqipëri, të lënduar dhe dëme materiale

Tërmeti i fuqishëm që goditi Shqipërinë ka shkaktuar lëndimin e 132 personave dhe dëmtimin e qindra banesave.

Dialektika e politikës dhe kulturës – nga Halil Avdulli

Halil Avdulli A janë kushtet dhe rrethanat politike formësuese të kulturës se një shoqërie...

Rëndësia e familjes në perspektivën islame

E drejta islame e trajton mirëqenien e njeriut në tre nivele: atë individual, familjar dhe shoqëror. Për këtë, ka siguruar dispozita për mbrojtjen dhe zhvillimin e njeriut në të tre nivelet e përmendura dhe, kjo tregon se islami e sheh...

Erdogan: Shtetet që kanë armë bërthamore s’mund t’i thonë Turqisë që të mos armatoset

Presidenti i Turqisë, Rexhep Erdogan, tha këtë javë se do t’i refuzojë thirrjet e shteteve që kanë...

Nga sot nuk jeton më kryeimami i Mitrovicës, Asllan Murati, jeta dhe puna e të cilit do të kujtohet gjatë falë gjurmëve që ka lënë pas.

I lindur në pikun e Luftës së Dytë Botërore, por i pjekur me luftëra që më pas e formësuan jetën e tij, Mulla Asllan Murati jetoi plot 76 vjet duke bërë më të mirën për komunitetin në qytetin e tij në Mitrovicë por edhe më gjerë.

Lindi më 12 shkurt 1943 në fshatin Zhabar i Poshtëm, komuna e Mitrovicës. nga një familje me tradita atdhetare, kombëtare, fetare e arsimdashëse. Pasi mbaroi tetë-vjeçaren në fshat, shprehu interes për mësimet në gjuhën arabe, ku i përvetësoi te hoxha i fshatit.

Për shkak të situatës politike dhe ndalimit me ligj të mësimit fetar në atë kohë, pra në vitet ‘50, ai u detyrua të ndërpres mësimet, për t’i vazhduar pastaj në Mitrovicë, ku mësoi gramatikën, sintaksën arabe, komentimin e Kuranit, apologjetikën, Ilmi Kelamin, jurisprudencën islame, etj.

Në vitin 1966, u regjistrua në Medresenë e Mesme “Alaudin” në Prishtinë, ku mësimi asokohe zgjaste pesë vjet. Aty i kreu me sukses mësimet me korrespodencë.

Pas kryerjes së shërbimit ushtarak, në vitin 1969 emërohet imam dhe ligjërues në Xhaminë qendrore (Xhamia e Zallit) në Mitrovicë. Megjithatë, ai asnjëherë nuk e ndali interesimin për thellimin dhe zgjerimin e njohurive në shkollë. U regjistrua menjëherë në Shkollën e Lartë Pedagogjike në Gjakovë, dega histori-gjeografi, ku e kreu me sukses dhe mori titullin arsimtar i lëndëve histori e gjeografi. Nuk u ndal me kaq dhe menjëherë regjistrohet në Fakultetin Filologjik në Prishtinë, katedra e orientalistikës, ku mësoheshin, përveç tjerash, edhe gjuhët arabe, turke dhe persishte. Në aftin optimal diplomoi dhe mori titullin profesor i këtyre lëmenjve.

Si personalitet i edukuar dhe i shkolluar, me tipare intelektuale e kombëtare më se 46 vjet punoi dhe shërbeu si imam e ligjërues në Xhaminë e Zallit në Mitrovicë. Gjatë kësaj kohe dha kontribut të çmuar në aspektin kombëtar, fetar, edukativ etj.

Asllan Murati, përveç profesionit të imamit, gjatë jetës së tij kreu edhe disa detyra me përgjegjësi në Bashkësinë Islame të Mitrovicës.

Zoti ia ndriçoftë varrin dhe e bëftë prej banorëve të Xhenetit.

(Mesazhi)

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

Nëse do të pyesim se a ka dikush që e pështynë Qabenë, të gjithë do të thoshin “Zoti na ruajtë!”

Mirëpo, nderi i muslimanëve po pështyhet çdo ditë, po shkelet me këmbë dhe po goditet me kazmë, ndërsa...
- Reklamë -

Parashenjat e Kijametit, të cilat po i shikojmë në televizor

Ali ibn Ebi Talibi (r.a.), ka thënë: "Pejgamberi (savs) na e fali namazin e sabahut, dhe kur e përfundoi namazin, një njeri...

Ju bëheni ngadhënjyes kur filloni plagët t’i ktheni në burim fuqie!

Ngadhënjyes bëhesh kur fillon plagët t'i kthesh në burim fuqie, kur e kupton se vetë-keqardhja pas lëndimit nuk vlen aspak.

Falja a namazit gjatë udhëtimit me autobus

Esselamu alejkum! Një mik i imi më kërkoi që t’ua parashtroj dy pyetje në lidhje me rregullat fetare gjersa haxhiu udhëton për në haxh me autobus.

Udhëzimi më i mirë për të jetuar

Enes ibn Malik transmeton se një beduin erdhi në xhami dhe pasi që u përshëndet, i Dërguari i Allahut, s.a.v.s., e pyeti:...

Islami në vendin e Mayanëve të lashtë. Mbi 5500 fshatarë e pranojnë Islamin

Që nga viti 1989, të paktën 5.500 meksikanë e kanë pranuar fenë islame në shtetin jugor meksikan Chiapas. Kjo është shumë e rëndësishme në...
- Reklamë -

Ua rekomandojmë

- Advertisement -