“Nëse dëshironi ta zhdukni një popull, atëherë filloni me gjymtimin e kujtesës së tij historike”

Lexo gjithashtu:

Kosova emëron ambasadorë të karrierës në disa kryeqytete të botës

Zëvendëskryeministri dhe ministri në detyrë i Punëve të Jashtme i Kosovës, Behgjet Pacolli ka marrë vendim për...

Qytetërimi islam, një superqytetërim

Pak njerëz e dinë se themelet e mjekësisë moderne, të aplikacioneve programore, të matematikës, fizikës dhe astronomisë...

Veprimtarët për rininë, patriotë të fesë dhe kombit

Bashkim Aliu Është plotësisht i pakontestueshëm fakti se rinia paraqet boshtin kurizor të një...

Pasojat fatale të padrejtësisë

Ismail Nevahide O robërit e Allahut, o kujdestarë të shtëpisë së Allahut, Allahu i Plotfuqishëm...

Cordell Hull, Sekretari Amerikan i Shtetit nga viti 1933-1944, ka thënë:

“Nëse dëshironi ta zhdukni një popull, atëherë filloni ta gjymtoni kujtesën e tij historike, pastaj shtrembëroni dhe degradoni kulturën e tij, dhe bëjeni atë që ta adoptojë një kulturë, që nuk është kultura e tij, kurse më pas falsifikoni dhe shpikni një histori tjetër, që nuk është historia e tij, dhe mësojani atij atë histori të trilluar. Atëherë ai popull do të harrojë se kush është dhe kush ishte, dhe do të fshihen gjurmët e civilizimit të tij. Kështu që bota do ta harrojë atë popull dhe ai do të bëhet si popujt e zhdukur.”

Ne jemi shkatërruar, sepse punët e mëdha dhe të rëndësishme
ua dhamë njerëzve jo kompetent

Kur u pyetën pse është shkatërruar shteti Emevit, një nga anëtarët e dinastisë Emevite, është përgjigjur: “Shkaku i shkatërrimit tonë qëndron në faktin, se ne punët e vogla (minore) ua kemi dhënë njerëzve të rritur, kurse punët e mëdha, të cilat janë për njerëzit e rritur, për njerëzit e aftë, ua dhamë fëmijëve dhe njerëzve të paaftë, kështu që kostoja ishte jashtëzakonisht e shtrenjtë.

Ne, gjithashtu, dështuam edhe për shkak se u përpoqëm t’i afronim afër vetes armiqtë tanë të dëshmuar, duke dashur ta fitonim simpatinë dhe dashurinë e tyre, kurse i larguam nga vetja miqtë tanë të provuar, sepse ishim të sigurt për simpatinë e tyre, kështu që ne u shijuam tradhtinë nga të parët dhe humbjen e besimit nga të dytët.”

Sa shumë urtësi ka në histori, por, a do të marrim mësim?

Përkthim: Miftar Ajdini

(Islampress.ch)

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

Nëse do të pyesim se a ka dikush që e pështynë Qabenë, të gjithë do të thoshin “Zoti na ruajtë!”

Mirëpo, nderi i muslimanëve po pështyhet çdo ditë, po shkelet me këmbë dhe po goditet me kazmë, ndërsa...
- Reklamë -

Parashenjat e Kijametit, të cilat po i shikojmë në televizor

Ali ibn Ebi Talibi (r.a.), ka thënë: "Pejgamberi (savs) na e fali namazin e sabahut, dhe kur e përfundoi namazin, një njeri...

Ju bëheni ngadhënjyes kur filloni plagët t’i ktheni në burim fuqie!

Ngadhënjyes bëhesh kur fillon plagët t'i kthesh në burim fuqie, kur e kupton se vetë-keqardhja pas lëndimit nuk vlen aspak.

Falja a namazit gjatë udhëtimit me autobus

Esselamu alejkum! Një mik i imi më kërkoi që t’ua parashtroj dy pyetje në lidhje me rregullat fetare gjersa haxhiu udhëton për në haxh me autobus.

Udhëzimi më i mirë për të jetuar

Enes ibn Malik transmeton se një beduin erdhi në xhami dhe pasi që u përshëndet, i Dërguari i Allahut, s.a.v.s., e pyeti:...

Islami në vendin e Mayanëve të lashtë. Mbi 5500 fshatarë e pranojnë Islamin

Që nga viti 1989, të paktën 5.500 meksikanë e kanë pranuar fenë islame në shtetin jugor meksikan Chiapas. Kjo është shumë e rëndësishme në...
- Reklamë -

Ua rekomandojmë

- Advertisement -