Pasojat fatale të padrejtësisë

Lexo gjithashtu:

Sulm islamofob ndaj dy grave me shami në Londër

Autoritetet e një spitali në Londër kanë treguar “bilancin” e një sulmi islamofob ndaj dy grave me...

Kina kërcënon me sanksione kompanitë amerikane

Kina ka bërë të ditur se nëse SHBA-të nuk heqin dorë nga shitja e 66 avionëve luftarakë...

BIK sqaron situatën rreth mishit të prishur të kurbaneve

Bashkësia Islame e Kosovës (BIK) thotë se mishi i kurbaneve, kontribut i qytetarëve të Kosovës, është përgatitur...

Turqi: Makina e parë fluturuese kombëtare “Xhezeri” pëlqehet shumë nga vizitorët

Makina e parë fluturuese kombëtare “Xhezeri”, e cila është emëruar sipas shkencëtarit mysliman Ebu-l Iz Ismail Ibni Rezzaz...

Ismail Nevahide

O robërit e Allahut, o kujdestarë të shtëpisë së Allahut, Allahu i Plotfuqishëm thotë:

“E ti, mos mendo, kurrsesi, që Allahu nuk vëren atë që punojnë zullumqarët! Ai, vetëm ua shtyn (dënimin) deri në Ditën kur sytë e tyre do të mbeten të hapur. (Atë ditë) Ata të ngutur e duke i ngritur kokat e tyre lartë, nuk lëvizin sytë e tyre (për të shikuar), e zemrat e tyre janë të zbrazura (nga frika).” (Ibrahim, 42-43)

Padrejtësia (zullumi) është shkaku i shkatërrimit të njerëzve dhe shoqërisë, si dhe i familjeve dhe individëve. Kjo është arsyeja kryesore e fatkeqësisë me të cilën përballet njerëzimi. Padrejtësia është rruga e cila me siguri çon në ndëshkimin e Allahut. Ajo përfaqëson errësirën, e cila e përcjell zullumqarin në këtë botë, kurse në botën tjetër do ta çojë në Zjarr.

Për këtë arsye mund të gjejmë shumë tekste të Kuranit dhe të hadithit, të cilat flasin për padrejtësinë dhe pasojat e saj të rënda dhe urdhërojnë për drejtësinë dhe ndihmën e atyre që ju është bërë padrejtësi. Në një hadith-kudsij, Allahu i Plotfuqishëm thotë: “O robërit e Mi, Unë Vetvetes ia kam ndaluar padrejtësinë, andaj as ju mos i bëni padrejtësi njëri-tjetrit…”

Dijetarët muslimanë, kur e definojnë padrejtësinë, thonë se ajo është vendosja e gjërave në vendin që nuk ju përket dhe veprimi me pasurinë dhe të drejtat e të tjerëve në kundërshtim me parimet e drejtësisë. Prandaj, vendosja e një personi të papërgjegjshëm në një pozicion përgjegjës, dhe anasjelltas, është padrejtësi të cilën po e dëshmojmë çdo ditë. Arsyeja (e vetme) është se ai nuk ju përket qarqeve të caktuara, partive dhe orientimeve të caktuara.

Pejgamberi (savs), ka thënë: “Kur një punë me përgjegjësi i besohet atij që nuk është i denjë, prisni Ditën e Gjykimit.”

Ai, gjithashtu ka thënë: “Lutja e atij që i është bërë padrejtësi, nuk refuzohet, edhe nëse është person i prishur.”

Pas këtyre fjalëve që i dëgjuam (lexuam), ne duhet të luftojmë kundër të gjitha formave të padrejtësisë, dhe kurrë të mos i ndihmojmë ata që përfaqësojnë padrejtësi, siç janë, fjala vjen, lloje të ndryshme të sundimtarëve. Për të pasur sukses në këtë, duhet ta kemi në mendje se padrejtësia ose zullumi është tre lloje:

(1) Lloji i parë është padrejtësia e njeriut ndaj Zotit të tij, përmes mosbesimit dhe formave të ndryshme të idhujtarisë, siç thotë Allahu i Plotfuqishëm: “Me të vërtetë, të bërit shok Allahut, është zullum i madh.”

(2) Lloji i dytë është padrejtësia e njeriut ndaj vetvetes, duke i braktisur gjërat e urdhëruara, duke ndjekur pasionin dhe duke bërë mëkat. Allahu i Plotfuqishëm, për këtë thotë: “Allahu nuk u ka bërë dëm atyre, por ata i kanë bërë dëm vetes.” (Alu ‘Imran, 117)

(3) Lloji i tretë është padrejtësia e njerëzve ndaj njëri-tjetrit, duke i privuar ata nga të drejtat dhe pronat e tyre, ku shembull të kësaj i kemi veprimet e disa njerëzve, të cilët femrat trashëgimtare i privojnë nga të drejtat e tyre, që është shumë e pranishme në shoqërinë tonë.

Përkthim: Miftar Ajdini

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

Nëse do të pyesim se a ka dikush që e pështynë Qabenë, të gjithë do të thoshin “Zoti na ruajtë!”

Mirëpo, nderi i muslimanëve po pështyhet çdo ditë, po shkelet me këmbë dhe po goditet me kazmë, ndërsa...
- Reklamë -

Parashenjat e Kijametit, të cilat po i shikojmë në televizor

Ali ibn Ebi Talibi (r.a.), ka thënë: "Pejgamberi (savs) na e fali namazin e sabahut, dhe kur e përfundoi namazin, një njeri...

Ju bëheni ngadhënjyes kur filloni plagët t’i ktheni në burim fuqie!

Ngadhënjyes bëhesh kur fillon plagët t'i kthesh në burim fuqie, kur e kupton se vetë-keqardhja pas lëndimit nuk vlen aspak.

Falja a namazit gjatë udhëtimit me autobus

Esselamu alejkum! Një mik i imi më kërkoi që t’ua parashtroj dy pyetje në lidhje me rregullat fetare gjersa haxhiu udhëton për në haxh me autobus.

Udhëzimi më i mirë për të jetuar

Enes ibn Malik transmeton se një beduin erdhi në xhami dhe pasi që u përshëndet, i Dërguari i Allahut, s.a.v.s., e pyeti:...

Islami në vendin e Mayanëve të lashtë. Mbi 5500 fshatarë e pranojnë Islamin

Që nga viti 1989, të paktën 5.500 meksikanë e kanë pranuar fenë islame në shtetin jugor meksikan Chiapas. Kjo është shumë e rëndësishme në...
- Reklamë -

Ua rekomandojmë

- Advertisement -