Tregim: “Tenxherja që e gjeti kapun e vet”

Lexo gjithashtu:

Piktura e cila tregon drejtimin e Egjiptit nga Shqiptarët

Behet fjale per mbretin Mehmet Ali Pasha, i lindur ne qytetin e Kavalas qe ndodhet ne lindje...

Kënaqësia e Allahut është qëllim që nuk duhet të lihet!

“Kënaqësia e njerëzve është qëllim që nuk mund të arrihet, ndërsa kënaqësia e Allahut është qëllim që nuk...

“Miqtë” e rremë dhe si t’i identifikojmë ata

Muamer ef. Kozica Nuk është e pazakontë që njeriu të ballafaqohet...

Veprimtarët për rininë, patriotë të fesë dhe kombit

Bashkim Aliu Është plotësisht i pakontestueshëm fakti se rinia paraqet boshtin kurizor të një...

Një herë moti kishte jetuar një njeri shumë i zgjuar dhe i mençur, i quajtur Shenn. Një ditë, për t’u martuar dhe për ta gjetur një grua të mençur sikur që ishte ai vetë, i hipi kalit dhe u nis në një udhëtim. Gjatë rrugës, ai u takua me një njeri i cili ishte duke shkuar drejt fshatit të tij. Shenni iu bashkua, dhe më pas e pyeti:

– A do të ngarkoj unë ty, apo do të më ngarkosh ti mua?

– Çfarë është kjo fjalë? Derisa jemi të dy në kalë, si mund të ngarkohemi?

Pasi që iu afruan fshatit, Shenni e pa një grurë të korrur dhe e pyeti: – A është i ngrënë ky drithë, apo ende nuk është i ngrënë?

– Sa njeri i paditur! Po e sheh drithin në kallinj dhe akoma pyet nëse është ngrënë apo jo?

Kur arritën në fshat, ata e takuan një xhenaze. Shenni pyeti përsëri: – Ky njeriu në tabut, a është i vdekur apo i gjallë? Burri u nervozua:

– Çka nuk paska! Unë ende nuk kam parë një budalla dhe të paditur sikurse ty!

Njeriu i ngratë, bashkudhëtarin e mori atë ditë në shtëpinë e vet, megjithëse nuk mund t’i kuptonte pyetjet e tij. Ai e kishte në shtëpi një vajzë me emrin Tabaka. Ajo e pyeti babanë se kush ishte musafiri. Kurse ky iu përgjigj se ai ishte një njeri shumë budalla, i cili i kishte bërë disa pyetje të marra. Pasi që i dëgjoi pyetjet, vajza i tha:

– O baba, ky njeri nuk është budalla. Përgjigja e pyetjes së parë, do të thotë: ‘A don të fillosh të flasësh ti i pari, apo unë?’ E dyta: ‘A i kanë ngrënë pronarët e drithit të hollat e tij (të hollat për drithin)’, kurse e treta: ‘Ky i vdekur, a ka lënë pas vetes fëmijë, i cili do ta përtërijë emrin e tij?’

Pas kësaj, ky u kthye te Shenni dhe ia përcolli përgjigjet, kurse Shenni atëherë, i tha:

– Këto fjalë nuk të përkasin ty. A mund të më thuash kush i tha? Burri i tha se i kishte thënë vajza e tij.

Shenni shprehu dëshirë që të martohej me të, duke thënë: ‘Unë po kërkoja, pikërisht, një vajzë si kjo.’

Me pëlqimin e babait dhe nënës, Shenni u martua me Tabakanë, e mori atë dhe e çoi në shtëpinë e tij. Njerëzit përreth për këtë martesë thanë: ‘Vafeka Shenn Tabaka’, që do të thotë: ‘Tenxherja është e përshtatshme për kapakun.’

‘Shenn’ do të thotë “enë për ujë’, kurse tabaka, do të thotë ‘kapak’.

/El-Mejdani, Mecmatu’l-Emthal, 2:423–24; Meshahiru’n-Nisa, 1:435–37/

Përkthim: Miftar Ajdini

(Islampress.ch)

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

Profeti Muhammed: Mëshirë për botët

I Dërguari i Allahut, paqja dhe bekimi qoftë mbi të, është një Llambë rrezatuese (siraxh el-munir) për  gjithë njerëzimin,...
- Reklamë -

Hutbeja e javës: Kujdesi ndaj jetimëve

Falënderimi është për Allahun e Plotfuqishëm, Zotin e të gjitha botëve. Salavati dhe selami qoftë për pejgamberin Muhamed (a.s.), për familjen...

Pse nuk shkojnë gjërat në këtë botë ashtu siç duam ne?

Dr. Muhamed Ratib en-Nabulsi Subhanallah! Në të vërtetë kjo botë është mashtruese dhe e përkohshme. Njeriu fiton pasuri, por...

Shejtanët i thanë Iblisit: „O udhëheqësi ynë, pse gëzohesh më shumë kur vdes një...

Dijetari islam (ai që i kupton dhe zbaton rregullat fetare) është më i mirë dhe më i vlefshëm sesa një i devotshëm që nuk...

A konsiderohet pjesmarrje në mëkat, të qeshurit me mëkatin e dikujt dhe tallja me...

Është e papranueshme, nga pikëpamja islame, që muslimani (besimtari) të qeshet me mëkatin e dikujt dhe të tallet me rregullat fetare, për më tepër,...

Hutbeja e javës: Muhammedi a.s., Pejgamberi i fundit

Falënderimi qoftë për Allahun e Madhërishëm, prej të cilit kërkojmë ndihmë, falje dhe udhëzim. Ndërsa bekimet e Allahut qofshin për Muhamedin a.s....
- Reklamë -

Ua rekomandojmë

- Advertisement -