Dhuratat më të mëdha të Zotit për hazreti Merjemen

Lexo gjithashtu:

Tregimi për një vajzë, e cila deshi të blejë një mrekulli, për ta shëruar vëllanë e saj

Vajza e vogël po qëndronte pranë derës së dhomës së vëllait të saj të sëmurë, dhe po dëgjonte...

Erdoğan: Do të vazhdojmë luftën kundër dhunës ndaj grave

Presidenti i Turqisë, Recep Tayyip Erdoğan, ka deklaruar se, "Do të vazhdojmë luftën kundër dhunës, abuzimit, ngacmimit...

Trump, kryetarin e Egjiptit e quan “diktatori im i preferuar”

Kryetari i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Donald Trump , në tubimin e muajit të kaluar të...

Sinead O’Connor shkëlqen në “The Late Late Show”, këndon si përpara por me veshjen islame (video)

Këngëtarja e irlandeze, Sinedad O’Connor, ka bërë mbrëmë paraqitjen e saj të parë si këngëtare prej se...

Mehas Alija

Hazreti Merjemja ishte një vajzë që i ishte përkushtuar adhurimit të Zotit. Kushtimi i saj ndaj Zotit ishte i tillë, sa që natën dhe ditën e kalonte në meditim dhe adhurim. Përcillet se i enjteshin edhe këmbët nga të falurit e saj të gjatë. Fjalët që mori nga Zoti përmes melaqes, engjullit Xhebrail, i cili i dha edhe më tepër motiv për të vazhduar rrugën e devocionit dhe përkushtimit, qenë këto që i përcjell edhe Libri i Shenjtë, Kur’ani famëlartë, ku thuhet: “O Merjeme, vazhdoje adhurimin ndaj Zotit tënd, bjer në sexhde dhe falu së bashku me ata që falen!” (Ali Imran, 42-43).

Ajo, pra, ishte një vajzë që nuk e përjetoi adoleshënsën e saj dhe nuk i tejkaloi në asnjë momentë kufijtë e hallallit. Nuk e kaloi jetën duke u dhënë pas epsheve dhe dëshirave të kësaj bote, porse kaloi një jetë fetare plotë me adhurim.

Hz. Merjemja u bë nëna e pejgamberit Isa a.s., i cili u lind prej saj, por në një mënyrë të jashtëzakonshme, pra pa baba.

Por, te hz. Merjemja gjejmë edhe disa ndodhi dhe mrekulli të tjera, të cilat, po ashtu, e risin edhe më shumë autoritetin dhe nderin e saj. Të tilla mrekulli ndikojnë, gjithashtu, në forcimin e bindjes sonë sa i përket lindjes së të birit të saj pa patur kontakt dhe pa e prekur dorë e ndonjë mashkulli.

1. Emri i hz. Merjemes është emri i vetëm femër që e përmend Kur’ani famëlartë, edhe pse All-llahu xh.sh. ka përmendur gra në Kur’an, por ato i ka përmendur me nofka e jo me emrat e tyre, si p.sh., nëna e Musait, gruaja e Nuhit, gruaja e Lutit, gruaja e Imranit, e Faraonit, etj. Kjo padyshim paraqet nje vlerë të posaçme për hz. Merjemen dhe për nivelin e saj te All-llahu xh.sh.

2. Në dhomën e saj, në stinën e verës gjendeshin fruta të stinës së dimrit, dhe në stinën e dimrit gjendeshin frutat e stinës së verës. (Muxhahidi, transm. Ibn Ethiri). Në dhomën e Merjmes hynte vetëm Zekerijai, i cili shpesh shihte ushqime të ndryshme, e që nuk përkonin me kohën dhe vendin ku ata jetonin. Për një gjë të tillë, na flet edhe Kur’ani fisnik: “Zoti e pranoi kushtimin e saj, e vuri nën kujdesin e Zekeriait dhe e rriti me një edukatë të mirë. Kur Zekeriai hynte në dhomën e saj, e gjente gjithmonë ushqime të tjera, dhe e pyeste: “O Merjem, nga të kanë ardhur këto”? Dhe ajo i përgjigjej: “Nga Allahu, se Allahu, atë që e do, e furnizon pa masë”. (Ali Imran, 37). Ushqimet e tilla, thuhet se, kanë qenë të sjellura nga Xhenneti.

3. Hz. Merjemja është gruaja të cilës iu paraqit Xhebraili, krye engjulli, i cili, po ashtu, iu paraqit edhe pejgembarëve.

4. Allahu e mbrojti atë dhe të birin e saj, Isai a.s. prej cytjeve dhe të këqijave të djallit (shajtanit). Kur nëna e hz. Merjemes e lindi atë, ajo u lut që Zoti ta mbrojë prej çdo të keqeje dhe ngatërrese. Kur’ani këtë e përshkruan kështu: “E kur ajo e lindi tha: “Zoti im, unë e linda femër”! Po All-llahu e di më së miri atë që ajo e lindi. E mashkulli nuk është si femra. “Dhe unë e emërtova atë Merjeme, e atë dhe pasardhësit e saj po t’i lë Ty në mbrojtje prej djallit të mallkuar”. (Ali Imran, 36).

Në komente të ndryshme, mufesirët thonë se të gjithë fëmijët e botës mund të preken nga djallëzitë e shajtanit, me përjashtim të hz. Merjmes dhe të Isasë, të cilët u mbrojtën prej Allahut, dhe kjo për shkak të lutjes së pranuar të nënës së hz. Merjemes: “Dhe unë e emërtova atë Merjeme, e atë dhe pasardhësit e saj po t’i lë Ty në mbrojtje prej djallit të mallkuar”.

5. I biri, hz. Isai, foli qysh duke qenë në djep dhe i demantoi të gjitha shpifjet që iu bënë së ëmës, hz. Merjemes.

Hz. Isai, një foshnje, i cili në të ardhmen do të bëhej pejgamber i Allahut, me mundësinë që i dhuroi vetë Allahu i Plotëfuqishëm, u bë gati dhe foli: “Ai (Isai) tha: “Unë jam rob i Allahut, mua më ka dhënë (ka caktuar të më japë) librin dhe më ka bërë Pejgamber. Më ka bërë dobiprurës kudo që të jem dhe më ka porositur me namaz (falje) e zeqatë për sa të jem gjallë! Më ka bërë të mirësjellshëm ndaj nënës sime, e nuk më ka bërë kryelartë as të padëgjueshëm! Selami (shpëtimi prej Allahut) është me mua ditën kur u linda, ditën kur të vdes dhe ditën kur të dal (prej varrit) i gjallë!” (Merjem, 30-33).

Kjo e folur e Isait a.s., në një kohë kur ai ishte një fëmijë djepi, shkaktoi habi të madhe tek njerëzit, me ç’rast nënën e tij, hz. Merjemen, e nxorri të pastër dhe të pafajshme.

Nuk ka dyshim se Allahu i Madhërishëm e ka thënë të vërtetën kur ka thënë:

“Oj Merjeme, Allahu të dalloi ty (me besim e karakter), të pastroi (nga shpifjet ebreje) dhe të lartësoi mbi gratë e botës”. (Ali Imran, 42).

Kjo është hz. Merjemja, e dalluar me shumë mrekulli, e shquar me devocion dhe e vlerësuar si gruaja më e dobishme e kohës së vet.

Pejgamberi ynë, Muhammedi a.s. për të ka thënë: “Merjemja, e bija e Imranit, është më e dobishmja e grave të kohës së vet.” (Trans. Imam Buhariu).  Kurse në një rastë tjetër pati thënë: “Merjemja është gruaja më e mirë, që iu është ngritur shpirti në qiell pas vdekjes.” (Imam Buhariu).

Ja, pra, kjo është gruaja e cila edhe sot e kësaj dite është një tregues i reflektimit dhe mëshirës hyjnore. Është një shembull për një rrugë të mbarë për liderët dhe udhëqësit, thirrësit dhe prindërit, burrat dhe gratë. Është kjo hz. Merjemja, e cila edhe sot e kësaj dite bënë dritë për rrugën e drejtë dhe ndryçimin hyjnor.

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

Mos e shkatërroni rininë tuaj me përtaci, por lexoni libra dhe arsimohuni!

Sa njerëz sot lexojnë libra për të mësuar diçka? Fatkeqësisht, shumica e njerëzve (dhe në...

Presidenti Erdogan thirrje vendeve turqishfolëse: Të përgatitemi për post-pandeminë

Presidenti Rexhep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdoğan) mori pjesë në Samitin e Jashtëzakonshëm të Liderëve të Këshillit të Bashkëpunimit të Vendeve Turqishtfolëse...

Pse njerëzit dështojnë në qëllimet e tyre?

Nuk kanë guxim që ëndrrat t’i bëjnë realitet Derisa janë në botën e ideve gjithçka u duket e lehtë,...

Është koha t’i kthehemi Zotit

Sprovat e ndryshme qe godasin njeriun mund të jenë moment i vecantë i forcimit të lidhjes sonë me Zotin, duke filluar nga...

Kur’ani në kohë sprovash dhe si ta lexojmë sot atë

 “Sikur Ne ta zbritnim këtë Kur'an mbi ndonjë kodër, do ta shihje atë të strukur e të çarë prej frikës nga All-llahu. Këta janë...

NYT: 150 anëtarë të familjes mbretërore janë infektuar me Corona

Dhjetra anëtarë të familjes mbretërore saudite, deri në 150, janë infektuar me virusin koronar, pretendojnë disa media botërore. Princi...

Ua rekomandojmë

- Advertisement -