Njeriu më fisnik që kam njohur

Lexo gjithashtu:

Ajeti ku përmblidhet e tërë feja

Në  suren el-Bekare, ajeti 177, është ajeti në të cilin përmblidhet e tërë feja. Në këtë ajet thuhet:

A është më mirë të jesh i pasur dhe falënderues, apo i varfër dhe durimtar?

Dijetarët më herët kishin pasur një debat rreth pyetjes se a është më mirë të jesh i...

E dini duan (lutjen) e cila është ilaç për çdo brengë dhe pikëllim?

Një mësues tregon: “Njëherë nxënësve të mi u dhashë detyrë që të vizatojnë një panoramë të pranverës....

Për xhamitë që s’janë biznese: bota është në krizë, por jo Islami!

Kur e gjithë botë është në krizë nga koronavorusi, ku jeta shoqërore dhe ekonomitë janë futur në...

Hasan ibn Hadr, ka thënë:

“Kur Abasidët e morën halifatin nga Emevitët, anëtarët e mbijetuar të familjes Benu Umeje fshiheshin si dinin dhe si mundnin që të mos vriteshin nga dora e halifit abasid.

Në mesin e atyre që u fshehën nga abasidët ishte edhe Ibrahim ibn Sulejmani, nipi i halifit emevit Abdul Melik, deri kur Davud ibn Abasi e mori nën mbrojtje dhe ia garantoi sigurinë.

Me një rast halifi abasid Ebul-Abas es-Sefahu kërkoi nga Ibrahim ibn Sulejmani që t’i tregonte për detajet më interesante në lidhje me ikjen dhe fshehjen e tij nga Abasidët.

Ai kishte rrëfyer:

“O udhëheqësi i besimtarëve, unë u fsheha në një shtëpi në Hira (në Irak) dhe, derisa po qëndroja në derën e pasme të shtëpisë, pashë disa flamuj të zi që po shkonin për në Hira nga drejtimi i Kufes. Mendova se po më kërkonin mua, andaj u nisa në drejtim të Kufes.

Kur arrita në Kufe, nuk e njihja askënd tek i cili mund të fshihesha. Isha i pasigurt dhe i hutuar, kur pastaj papritmas u gjenda para një shtëpie të madhe me një oborr të madh, dhe hyra në atë oborr. Menjëherë pas meje në oborr hyri një njeri i pashëm, hipur në kali, me një grup kalorësish.

Ai më pyeti: “Kush je ti dhe çka po kërkon para shtëpisë sime?”

Unë i thashë: “Unë jam një njeri që ka frikë për jetën e tij, andaj kam ardhur që nga pronari i kësaj shtëpie të kërkoj strehim dhe ndihmë.”

Ai më futi në shtëpi, pastaj më çoi në një dhomë të cilën e kishte caktuar për mua. Në shtëpinë e tij, gjithçka kisha në dispozicion: rrobat, ushqimin dhe pijet, kurse mikpritësi fare nuk më pyeti për jetën time. Unë vura re se ai për çdo ditë udhëtonte diku me skuadrën e tij të kalorësve, kështu që e pyeta: “Ku jeni duke shkuar për çdo ditë me këta kalorësit tuaj?”

Ai u përgjigj: “Ibrahim ibn Sulejmani ma ka vra babain tim, dhe kam dëgjuar se ai është duke u fshehur diku, andaj po e kërkoj që të hakmerrem.”

Pasha Allahun, u tmerrova kur e mësova se fati më kishte sjellë në shtëpinë e njeriut i cili po kërkonte kokën time. Në atë moment unë edhe më shumë e urreja jetën time. E pyeta mikpritësin se si quhej babai i tij, dhe kur ai ma tha emrin e tij, e kuptova se ajo që thoshte ishte e vërtetë, dhe se babai i tij ishte njeriu që unë e kisha vrarë.

I thashë: “O miku im, ti e ke një hak tek unë, e ai haku është që të ta tregoj ty njeriun që e vrau babanë tënd.”

Ai u kthye nga unë dhe më pyeti: “Po ai ku është ai?”

I thashë: “Unë jam Ibrahim ibn Sulejmani që vrau babain tënd, andaj merre hakun tënd.”

Ai i hutuar tha: “Unë nuk të besoj ty, sepse po shoh se ti je lodhur nga fshehja, andaj e dëshiron vdekjen.”

Unë i thashë: “Jo, është e vërtetë ajo që të thashë. Unë e kam vrarë babain tënd në filan kohën, për filan shkakun.”

Kur ai u bind se unë po e flisja të vërtetën, u mrrol shumë, e sytë iu skuqen nga zemërimi, pastaj tha: “Sa të përket ty, ti do të takohesh me babain tim në Ditën e gjykimit dhe ai do të merr hak nga ti. Ndërsa, sa më përket mua, unë nga ky moment nuk ta garantojë sigurinë dhe mbrojtjen, andaj duhet ta lëshosh shtëpinë time!”

Para se të lëshoja shtëpinë e tij, mi ofroi 1000 dinarë, por nuk desha t’ia marr.

Ky njeri, pas udhëheqësit të besimtarëve, është njeriu më fisnik që kam takuar.”

Pershtati: Miftar Ajdini

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

Detyrat ndaj fëmijëve: Edukimi intelektual

Asnjë fe dhe ideologji në historinë njerëzore nuk e theksoi dhe afirmoi dijen dhe pjekurinë intelektuale siç bëri...

Kreu i BFI-së në mesazhin e Bajramit: T’i lutemi Zotit për ta tejkaluar sprovën...

Ushtruesi i detyrës kryetar i Bashkësisë Fetare Islame (BFI) në Maqedoninë e Veriut, Shaqir Fetahu, ka uruar besimtarët muslimanë me rastin e...

Kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës: Anulohet namazi i Bajramit për shkak të COVID-19

Në Kosovë nesër nuk do të falet namazi i Bajramit për shkak të situatës epidemiologjike me koronavirusin e ri (COVID-19), bëri të...

Filipine, Kurban Bajrami shpallet pushim zyrtar

Në Filipine dita e parë e Kurban Bajramit është shpallur pushim zyrtar, transmeton Anadolu Agency (AA). Zyra e presidencës...

Hutbeja e Bajramit të Kurbanit – 2020

E falënderojmë Allahun e Plotfuqishëm, që na mundësoi ta presim edhe një Bajram të Kurbanit – festën e haxhillëkut dhe kurbanit.

Si ndërtohen urat!

Falënderimi i qoftë Allahut të Madhërishëm, kurse bekimi dhe paqja qoftë mbi Pejgamberin Muhamed, mbi familjen e tij dhe mbi shokët e tij....

Ua rekomandojmë

- Advertisement -