Përsosmëria e krijimit të Allahut: Truri shfrytëzon gjumin për t’u pastruar nga toksinat

Lexo gjithashtu:

Xhamia e Behlul Dânës

Tregohet se disa njerëz po ndërtonin një xhami dhe, teksa ishin duke e ndërtuar erdhi Behlul...

Ajeti ku përmblidhet e tërë feja

Në  suren el-Bekare, ajeti 177, është ajeti në të cilin përmblidhet e tërë feja. Në këtë ajet thuhet:

Mevludi – Historiku dhe rëndësia

Muslimanët në mbarë botën, pra edhe në viset tona, për çdo vit me rastin e 12 rebiul-evvelit, ditëlindjes...

“Miqtë” e rremë dhe si t’i identifikojmë ata

Muamer ef. Kozica Nuk është e pazakontë që njeriu të ballafaqohet...

Një studim i publikuar në revistën Science ka zbuluar se hapësirat midis qelizave të trurit rriten gjatë gjumit, ku krijohet një rrjedhë më e madhe e lëngjeve cerebrale, të cilat ia lejojnë trurit të eliminojë toksinat.

Hulumtimet e hershme kanë identifikuar funksionet psikologjike të gjumit, përkatësisht që gjumi luan një rol të rëndësishëm në përcaktimin e kujtesës dhe të mësuarit. Sidoqoftë, një ekip në Qendra Mjekësore e Universitetit në Rochester beson se pastrimi është një nga funksionet primare kimike.

“Truri ka në dispozicion një sasi të kufizuar të energjisë, dhe siç duket ai duhet të zgjedhë midis dy gjendjeve të ndryshme funksionale – gjendjen e zgjuar dhe të vetëdijshme ose atë të fjetur, por të spastrimit,” thotë Dr. Maiken Nedergaard. “Mund ta paramendoni si një festë shtëpie. Ju mund t’i argëtoni mysafirët ose ta pastroni shtëpinë, por nuk mund t’i bëni të dyja në të njëjtën kohë“, shtoi ajo.

Një nga pyetjet kryesore që bëjnë të gjithë studiuesit e gjumit është se pse kafshët flenë kur kjo ua pamundëson atyre të mbrohen nga grabitqarët?

Një studim i ri bazohet në një zbulim i cili tregon se truri ka një lloj “sistemi hidraulik”, të quajtur ndryshe sistemi glymphatic, i cili kontrollon rrjedhën e lëngut cerebrospinal (CSF) që rrethon trurin dhe palcën kurrizore. Ky sistem, duket se është ai i cili gjatë gjumit lejon të rrëshqasë shumë shpejt këtë lëng transparent, që pikërisht është fluid.
Bazuar në imazhin e trurit të miut, shkencëtarët kanë zbuluar se është 10 herë më aktiv kur kafshët janë në gjumë.

Studimi është kryer te një grup minjsh duke u injektuar ngjyrë në CSF, dhe pastaj është vëzhguar se si kjo rrjedh në trurin e tyre. Në të njëjtën kohë, është monitoruar edhe aktiviteti elektrik i trurit. Ajo që u shfaq menjëherë ishte dallimi i rrjedhës së ngjyrosjes në dy situata të ndryshme: gjatë kohës kur ishin zgjuar dhe gjatë gjumit. Më konkretisht, studiuesit zbuluan se gjatë gjumit lëngu rridhte më shpejt, ndërsa e kundërta ndodhte kur ishin zgjuar. Monitorimi i trurit me anë të elektrodave tregoi se hapësira midis qelizave të trurit u rrit me 60%, kur minjtë ishin nën efektin e anestezisë apo në gjumë. Ky proces, i përsëritshëm edhe me mjete të jashtme, duket të jetë i ndërmjetësuar nga sistemi limfatik dhe qelizat e trurit të njohura me emrin e “glial“. Këto qeliza besohet se kontrollojnë rrjedhën e CSF përmes sistemit glimfatik, duke e ulur ose e rritur volumin.
Shkencëtarët thonë se truri ka një sistem të veçantë të eliminimit (të quajtur sistemi glimfatik) i cili largon materialin e panevojshëm, ndërsa është dhjetë herë më aktiv gjatë gjumit.
Besohet se ky funksion është vital për trurin, sepse e mban të gjallë, mirëpo ai nuk mund të veprojë gjatë kohës që truri është zgjuar. Për të kontrolluar volumin e qelizave, atëherë, besohet të jetë përfshirë edhe një hormon që ka veprim emocionues, i njohur nën emrin norepinephrine.
Kërkimi sugjeron se dështimi i këtij procesi (i pastrimit të proteinave toksike) mund të luajë një rol në çrregullimet mendore.

Më parë besohej se gjumi kishte rol kryesor për memorien dhe mësimin, por ekipi kërkues nga universiteti Rochester Medica Centre beson se “puna e shtëpisë” mund të jetë arsye kryesore e gjumit./islamgjakova/

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

Përse Kurani mbaron me suret El-Felek dhe En-Nas?

Njëri nga frytet e shoqërimit të shpeshtë me Kuranin është edhe kapja e detajeve dhe bukurive të...

Ndoshta nuk do ta besoni, por

Nuk e di sa mund të më besoni, por nuk dua që të qëndrojë e fshehtë, prandaj vendosa ta ndaj me ju...

Nuk kam nevojë të jem gjykatës i njerëzve që e mbajnë amanetin

Në kohën e halifatit të Ebu Bekrit (r.a.), gjyqësori iu besua Omerit (r.a.). Pas një viti që mori përsipër këtë funksion përgjegjës,...

Kujdesi për jetimët (bonjakët)

Falënderimi është për Allahun e Plotfuqishëm, Zotin e të gjitha botëve. Salavati dhe selami qoftë për pejgamberin Muhamed (a.s.), për familjen e tij të...

Po çka do t’i them unë Allahut në Ditën e Gjykimit?

Raportohet se Abdullah ibn Omeri kishte hasur një shërbëtor (rob), i cili i ruante delet e zotërisë së tij. Ai deshi ta...

Dy djelmosha vijnë dhe ankohen tek Hz Omeri r.a.

Raportohet se dy të rinj e sollën një njeri para halifit Omer (r.a.), kështu që Omeri i pyeti: ‘Pse e sollët këtu?’

Ua rekomandojmë

- Advertisement -