Nëntë këshilla të arta nga sureja El-Huxhurat

Lexo gjithashtu:

Bisedë midis ruhit dhe nefsit

Nexhip Fazëll Kësakyrek Ruhi – O Nefs, sa i tmerrshëm që je brenda meje!...

Stambolli goditet nga një tërmet 5,8 ballësh (VIDEO)

Stambolli është goditur nga një tërmet 5,8 ballësh me epiqendër në Detin e Marmarasë, në ujërat e...

Presidenti gjerman viziton xhamin në Penzberg, pritet nga imami nga Shkupi

Presidenti gjerman, Frank Walter Steinmeier, ka vizituar një xhami në qytetin gjerman Penzberg, ku është pritur nga...

Islami në vendin e Mayanëve të lashtë. Mbi 5500 fshatarë e pranojnë Islamin

Që nga viti 1989, të paktën 5.500 meksikanë e kanë pranuar fenë islame në shtetin jugor meksikan Chiapas. Kjo...

Kurani është shpallur si El-Huda, udhëzim për njerëzit nëpërmjet të cilit ata do të mësojnë dhe do t’i afrohen Allahut të Madhërishëm. Një shembull i udhëzimit na vjen nga sureja El-Huxhurat, sure kjo e shpallur në Medine. Në këtë sure të shkurtër prej 18 ajetesh Allahu na mëson se si të sillemi me njëri tjetrin në mënyrën më të bukur.

  1. -فتبينوا: Fe tebejjanu.

“O ju që keni besuar, nëse ndonjë i pandërgjegjshëm u sjell ndonjë lajm, ju shqyrtojeni mirë, ashtu që të mos e goditni ndonjë popull pa e ditur realitetin, e pastaj të pendoheni për atë që keni bërë.”

Pra, kur të merrni ndonjë lajm hulumtoni që mos të dëmtoni njerëzit nga padituria.

  1. -فأصلحوا: Fe aslihu‌

” Nëse dy grupe besimtarësh tentojnë të luftojnë ndërmjet vete, ju pajtoni ata.”

Pajtoni vëllezërit tuaj se besimtarët janë vëllezër. Në një hadith të cilin e transmeton EBu Derda r.a, i Dërguari i Allahut s.a.v.s na shpjegon se njëra nga sadakat më të mira është pikërisht pajtimi i njerëzve

  1. – وأقسطوا: Ve aksitu

“…E nëse kthehet, atëherë me drejtësi bëni pajtimin ndërmjet tyre, mbani drejtësinë, se vërtet All-llahu i do të drejtit”.

Jini të drejtë, kudo që ekziston konflikt mundohuni t’i pajtoni palët dhe jini të drejtë sepse Allahu i donë ata që veprojnë me drejtësi.

I Dërguari i Allahut s.a.v.s ka thënë: “Në të vërtetë të drejtët tek Allahu janë në minbere ndriçuara; ata që janë të drejtë në gjykimet e tyre, në familjet e tyre dhe  pushtetin e tyre.

  1. – لَا يَسۡخَرۡ: La jas’har

“O ju që besuat, nuk bën të tallet një popull me një popull tjetër, meqë të përqeshurit mund të jenë më të mirë nga ata të cilët përqeshin dikë tjetër.”

Mos i përqeshni njerëzit sepse ndoshta ata janë më të mirë tek Allahu se sa ju. Shkak i përqeshjes dhe talljes është mendjemadhësia, siç ka thënë edhe i dërguari i Allahut s.a.v.s:

“Mendjemadhësia është mospranimi i të vërtetës dhe nënçmim i njerëzve. (Ahmedi dhe Muslimi).

5-6. -ولا تنابزوا /ولا تلمزوا: ve la tenabezu, ve la telmizu.

“Dhe mos e nënçmoni dhe mos e  etiketoni njëri-tjetrin me llagape.

Mos e nënçmoni njëri tjetrin duke e thirrur me llagape të këqija sepse i Dërguari i Allahut s.a.v.s në pyetjen se cili është muslimani më i mirë u përgjigj: “Ai nga gjuha dhe duart e të cilit janë të qetë muslimanët tjerë. (Buhariu dhe Muslimi)

7.-اجتنبو كثيرا من الظن: Idxhtenibu kethiran minel dhan

“O ju që keni besuar, largohuni prej dyshimeve të shumta, meqë disa dyshime janë mëkat”.

Shpesh  mendimet tona për njerëzit i bazojmë në dyshime, ndërsa Allahu i Madhërishëm na paralajmëron se disa dyshime janë mëkat.

I Dërguari i Allahut s.a.v.s ka thënë: Ruajuni nga dyshimet sepse dyshimi është fjalim i rremë (gënjeshtër). (Buhariu dhe Muslim)

8.-ولا تجسسوا: ve la texhessesu

“Dhe mos hulumtoni te metat e njeri tjetrit (mos spiunoni)

Me këtë ajet Allahu i Madhërishëm na ndalon te hyjmë në privatësinë e tjetrit. I Dërguari i Allahut s.a.v.s ka thënë se kush e bën këtë Allahu do t’ia zbuloj edhe privatësinë e tij, ndërsa kujt ia zbulon privatësinë Allahu do të turpërohet në shtëpinë e tij.

  1. –ولا يغتب: ve la jekteb

“Dhe mos e përgojoni njëri tjetrin. A mos ndonjëri prej jush dëshiron të hajë mishin e vëllait të vet të vdekur?

Allahu i Madhërishëm e ndalon përgojimin dhe e krahason me ngrënien e mishit të vëllaut tënd të vdekur, për të cilin edhe Kurani thotë se është e pështirë. Transmetohet nga Ebu Hurejre r.a se i Dërguari s.a.v.s. në një rast ka thënë: “A e dini se çfarë është gibeti (përgojimi)”?Ata që ishin prezent thanë: “Allahu dhe i Dërguari i Tij e dinë më së miri.” Ai tha: “Të përmendësh diçka për vëllain tënd për të cilën ai nuk ka dëshirë (e urren) të përmendet.” Dikush nga të pranishmit e pyeti: “E nëse kjo që e them për vëllain tim, është një cilësi që ai e ka?” I Dërguari i Allahut s.a.v.s  tha: “Nëse e thua atë që e ka, atëherë ti e ke përgojuar atë, e nëse e thua atë që nuk e ka, atëherë ti  ke shpifur ndaj tij.” (Transmeton Muslimi)

Burimi: Islambosna.ba

Perkhteu: A. D.

(Islampress)

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

Nesër në Teheran nuk do të falet namazi i xhumasë

Në kryeqytetin e Iranit, Teheran, nesër nuk do të falet namazi i xhumasë për shkak të epidemisë...
- Reklamë -

Arabia Saudite pezullon umren për shkak të koronavirusit

Arabia Saudite ka pezulluar përkohësisht hyrjen në këtë vend për muslimanët që kërkojnë të kryejnë umren për shkak të frikës nga përhapja...

Shkup, shënohet Nata e Regaibit

Nën organizim të Myftinisë së Bashkësisë Fetare Islame (BFI) të Shkupit, është organizuar një program fetar për të shënuar natën Regaib (nata...

Vlera e muajit rexheb …

Falënderimi qoftë për Allahun e Plotfuqishëm, i Cili na ka dhënë dhe na  jep begati të panumërta. Salavatet, paqja dhe bekimet e Allahut qofshin...

Subhanallah! e shiti nënën e tij të vdekur për pesë mijë euro

Një grua e moshuar në Francë, në moshën 93 vjeç, e kishte pranuar Islamin pas ikindisë, kurse kishte vdekur pas jacisë!

Një analizë rreth muajve të mëdhenj Rexheb dhe Shaban

nga Elton Karaj, Universiteti Bedër Abstrakt Në këtë artikull ne do të hedhim pak dritë mbi çështjen...
- Reklamë -

Ua rekomandojmë

- Advertisement -