Tregimi për jetën e lexuesit të famshëm të Kuranit, Halil El-Husari

Lexo gjithashtu:

Sonte muslimanët shënojnë natën e bekuar të Beratit

Urim për Natën e Beratit Të dashur besimtarë, Sonte, 07 prill...

Tre mësime nga xhuzi i 23

Një detaj interesant nga udhëtimi i Muhamedit a.s. në Miraxh është përshkrimi i Ibrahimit .a.s i cili qëndron...

Hutbeja e javës: Le ta mbrojmë njëri-tjetrin

Falënderimi qoftë për Allahun e Madhërishëm, prej të cilit kërkojmë ndihmë, falje dhe udhëzim. Ndërsa bekimet e Allahut qofshin...

Gjykata e parë e të drejtave njerëzore në Islam

Shembullin që do ta japim nga gjykata e parë e të drejtave njerëzore është mësim edhe për...

Halili ishte një njeri që merej me përpunimin e hasrës dhe gjithmonë kur shihte ndonjë mesxhid apo xhami pa hasër, ai shpejtonte që atë vend ta mbulojë me të, sepse në atë kohë vendin për faljen e namazit e mbulonin me hasër.

Një natë kishte pa një ëndërr të çuditshme.  Në ëndërr kishte pa se si nga shpina e tij kishte dal një peme rushi në të cilin vareshin kalavesh të mbushur me rush, ndërsa njerëzit vinin në grupe të hanë nga ai rush, megjithatë rushi nuk harxhohej. Pasi të njëjtën ëndërr e pa disa herë, shkoi tek shejhu t’ia komentojë. Pasi që Halili i tregoi endrrën, shejhu e pyeti: “A ke pasardhës o Halil? Kam një djal dy vjeçar, quhet Mahmud, tha ai. Shejhu i tha: “Dërgoje në Az’har të mësojë shkencat islame, sepse ai do të bëhet njeri i njohur.” Dhe kështu ndodhi. Babai e dërgoi në Az’har, ndërsa Mahmudi e mësoi Kuranin përmendsh në moshën 8 vjeçare.

Ka qenë lexuesi i parë i Kur’anit që ka inçizuar lexim melodik të Kur’anit sipas rivajetit të Hafsit dhe nuk dëshiroi të marr asnjë kompensim për këtë, ndërsa All-llahu e bëri të dashur për njerëzit.

1961 – Ishte i pari që inçizoi leximin e Kur’anit sipas rivajetit të Hafsit.

1964 – I pari ka inçizuar leximin e Kur’anit sipas Vershit.

1968 – I pari ka inçizuar Kur’anin sipas rivajetit të Kalunit.

1969 – I pari ka inçizuar Kur’anin me mënyrën e mësimdhënies dhe drejtëleximit të Kuranit.

Është i pari që ka lexuar Kur’an në OKB.

I pari që ka lexuar Kuran në Shtëpinë e Bardhë dhe në sallën e Kongresit Amerikan, si dhe në pallatin mbretërorë në Londër.

Në Ahiret kaloi me 24 nëntor të vitit 1980, pas namazit të jacisë.

Udhëtimi i tij me Kur’anin zgjati gati 55 vjet.

Ne akoma hamë rushin e ëmbël dhe të shijshëm nga druri që e la, ndërsa rushi nuk mbaron.

Allahu nuk lejon të harxhohet shpërblimi i bamirësit. Ai ishte lexuesi melodik i Kuranit Mahmud Halil Husari. Babai i tij Halili mbulonte xhamitë me hasër, andaj u quajtë El-Husari, ndërsa Allahu bëri që zëri i djalit të tij të zgjerohet në të gjithë botën. Allahu i mëshiroftë të dy bamirësit.

Përktheu: A. D.

islampress

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

“Dëshiro për të tjerët, atë që dëshiron për veten tënde, do të jesh musliman”

Kjo është një formulë e thjeshtë dhe praktike dhe peshojë e Islamit tonë. Nëse dëshironi të keni...

Turqia shënon 567-vjetorin e çlirimit të Stambollit

Turqia sot kremton 567-vjetorin e çlirimit të Stambollit nga Sulltan Mehmed Fatihu në vitin 1453, raporton Anadolu Agency (AA).

Turqi, falet namazi i parë i xhumasë pas pandemisë

Turqia sot rifilloi pjesërisht namazin me xhemat në xhami, përfshirë atë të xhumasë, pasi vendi i lehtësoi masat kundër pandemisë së koronavirusit...

Dobësia e trupit është në sëmundjen e rëndë, kurse dobësia e zemrës është në...

Transmetohet nga Abdullah ibn Amër ibn el-Asi (r.a.), se Pejgamberi (savs), ka thënë: “Njerëzit më të mirë janë ata me zemër të pastër dhe...

Shiitët në Siri gërmojnë varrin e Omar bin Abdulaziz, kush ishte Kalifi i famshëm...

Grupet terroriste pro-iraniane brenda regjimit të Bashar al-Asadit në provincën Idlib kanë zbuluar një varr që besohet se i përket Omar bin...

A do të na besonte neve Omeri r.a.?

Allahu i Plotfuqishëm nuk ka krijuar asgjë kot, asgjë nuk ka urdhëruar kot. Çdo gjë që ka krijuar, Ai e ka bërë me masë,...

Ua rekomandojmë

- Advertisement -