Islamicity Index: Zelanda e Re vendi më islamik, BeH e pesta nga të gjitha vendet muslimane

Lexo gjithashtu:

‘Itikafi më i mirë

Njëherë derisa Ibn Abassi r.a. ishte në 'Itikaf në xhaminë e Pejgamberit a.s. erdhi një njeri e përshëndeti...

Realizmi socialist si uzinë e prodhimit të urrejtjes ideologjike

Milazim KRASNIQI Realizmi socialist që nga lindja e vet si rrymë letrare ka qenë...

Turqia, Pakistani dhe Malajzia me kanal televiziv kundër islamofobisë

Kryeministri i Pakistanit, Imran Khan ka deklaruar se Turqia, Pakistani dhe Malajzia kanë vendosur të krijojnë një...

OKB: Përforcohet me prova qëllimi i Mianmarit për gjenocid

Kombet e Bashkuara (OKB) kanë bërë të ditur se aktet e dhunës së qeverisë së Mianmarit ndaj...

Në një studim të publikuar në vitin 2019, është konstatuar se vendi ‘më islamik’ në botë është Zelanda e Re. Në numrin e fundit të publikuar të  Islamicity Index-it, vetëm dy vende arabe u renditën në 50 vendet më islamike (Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Katari).

Edhe pse ka mundur të pritet që shtetet më të mëdha muslimane, si Malajzia apo Arabia Saudite, që të jenë në krye të një liste të tillë, ka rezultuar që Zelanda e Re, Suedia dhe Holanda të jenë më konsistente në ndjekjen e mësimeve të Kuranit, thuhet në studim.

Hossein Askeri, profesor i Biznesit Ndërkombëtar dhe Marrëdhënieve Ndërkombëtare në Universitetin George Washington në Shtetet e Bashkuara, njëri nga dy autorët e Indeksit të Islamizmit, së bashku me Scheherazade S. Rehman, në një deklaratë për BBC, ai më herët ka thënë se puna e tyre hulumtuese ka gjurmuar sesi vendet i aplikojnë mesazhet kuranore në jetën shoqërore.

‘Ne kemi monitoruar nëse shtetet kanë bërë atë që duhej ose jo. Kemi monitoruar qeverisjen, të drejtat politike dhe njerëzore dhe marrëdhëniet ndërkombëtare.’

Rezultatet e raportit të fundit kanë treguar se Zelanda e Re, Suedia dhe Holanda, dhe 40 vende të tjera, kanë shënuar rezultat më të mirë se çdo anëtar i Organizatës për Bashkëpunim Islamik (OIC). Në fakt, anëtarët e radhitur më të mirë të OIC, në listën e fundit të publikuar (për vitin 2018) janë: Emiratet e Bashkuara Arabe (45), Shqipëria (46), Malajzia (47), Katari (47) dhe Bosnja dhe Hercegovina (60 ), ndërsa Arabia Saudite, si djepi i Islamit, renditet në vendin e 85-të në listën e 153 vendeve. Vendi më i populluar musliman, Indonezia, renditet në vendin e 64, ndërsa Turqia renditet në vendin e 95, pas vendeve si Namibia, Shrilanka, Papua e Guinesë së Re dhe të tjera.

Profesor Askeri thotë se arsyeja për renditjen e dobët të vendeve islame është udhëheqja e tyre.

‘Ka njerëz që e përdorin fenë si një mjet të pushtetit dhe legjitimitetit. Ata nuk janë të interesuar për popullin musliman’, thotë profesori Askeri.

‘Mësimet e Kuranit çojnë në liri dhe prosperitet ekonomik, mirëpo, gjërat e tilla nuk janë afër situatës në vendet muslimane’, thekson ai.

Shuma e përgjithshme e vendeve muslimane i rendit ato në vendin e 118 të listës së Indeksit të Islamizmit, i cili publikohet çdo vit. Rezultatet për vitin 2019 nuk janë publikuar ende zyrtarisht, dhe aty do të mund të shohim se a kanë bërë ndonjë përparim vendet muslimane në vitin e kaluar 2019.

Përkthim: Miftar Ajdini

(islampress)

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

Kush do të jenë të shpëtuar?

Allahu i Lartësuar u ka dërguar njerëzve në Tokë pejgamberët e Tij, të cilët ua mësuan atyre fenë...

Njeriu mendjeprehtë dhe i guximshëm humbjen e shndërron në fitore

Njeriu mendjeprehtë dhe i guximshëm humbjen e shndërron në fitore, kurse injoranti i padijshmëm nga një humbje i bën dy

Interpretuesi i njohur i ilahive, Kurtish: Suksesi vjen si rezultat i durimit dhe përpjekjes...

Interpretuesi i njohur i ilahive me origjinë nga Shkupi, Mesut Kurtish tha se një artist nuk mund të jetë i suksesshëm vetëm...

“O besimtarë! Përqafojeni tërësisht Paqen (sigurinë)…”

"O besimtarë! Përqafojeni tërësisht Paqen (sigurinë)..." (Bekare, 208). Besimi ynë është paqe, është siguri. Si rrjedhojë, radhët tona, banesat,...

Një nga duatë e fuqishme nga Kurani

Një nga duatë e fuqishme nga Libri i Madh: رَبَّنَا آتِنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا

Hutbe – Këshilla nga Hasan Basriu

Falënderimi qoftë për Allahun e Madhërishëm, prej të Cilit kërkojmë ndihmë, falje dhe udhëzim. Ndërsa bekimet e Allahut qofshin për Muhamedin (a.s.) për familjen...

Ua rekomandojmë

- Advertisement -