Nëse njeriu e redukton kryerjen e veprave të mira, atij do t’i shtohen shqetësimet

Lexo gjithashtu:

Prokuroria saudite: 2000 postime tweeteri për të gjykuar dijetarin Selman El-Aude

Abdullah El-Aude, djali i dijetarit saudian Selman El-Audes, dje në një postim të tij në Tëeeter ka...

Cilat lloje të ujërave mund t’i përdorim për pastrim?

Ujërat ndahen në dy grupe: 1. Ujra të pastra, ku bëjnë pjesë: uji...

Rumania, feneri i vogël i muslimanëve që nuk u ngacmuan ndonjëherë

Xhamia e Madhe e Konstantës në Rumaninë juglindore ka një minare gati 50 metra të lartë me...

Muslimanët në Gjermani: Nuk kemi pse ndryshojmë ne, të ndryshojnë ekstremi i djathtë

Ata që mbështesin partinë Alternativa për Gjermaninë (AfD) në zgjedhje kanë vënë në pushtet “ekstremistët e krahut...

Bishr el-Hafi ishte nga dijetarët e njohur dhe të devotshëm nga shekulli i III hixhrij. Është lindur në Bagdad në vitin 179 h. Emri i tij i plotë është Bishr ibn Harith ibn Abdurrahman ibn Ata ibn Hilal ibn Mahan ibn Abdullah el-Mervezi. Ai njihej me pseudonimin El-Hafi (i zbathuri), sepse shpesh shëtiste pa këpucë. Kishte dëgjuar ligjëratat e shumë dijetarëve të shquar islamikë të asaj kohe, kurse ndikimin më të madh mbi të e kishte bërë bashkëkohësi i tij, Fudajl ibn Ijadi, me të cilin e kishte kaluar shumicën e kohës. Ka vdekur në vitin 227 h. në Bagdad.

Ibn Kethiri, në veprën e tij El-bidaje ven-nihaje (në vëllimin e dhjetë), përmend se në xhenazen e tij kishte aq shumë njerëz, sa që nga sabahu deri në jaci kishin shkuar deri tek varri i tij.

Kur kishte dëgjuar për vdekjen e Bishr el-Hafi, Ahmed ibn Hanbeli kishte thënë: “Ai nuk kishte asnjë të barabartë në devotshmëri, përveç Amir ibn Kajsit. Edhe sikur të ishte i martuar, ai do ta plotësonte personalitetin e tij.”

Bishr el-Hafi (r.a.), la pas vetes shumë vepra të mira dhe mençuri. Nga thesari i pasur i mençurisë së tij, po i citojmë disa si vijon:

“Nuk është i devotshëm, ai i cili e lakmon reputacionin tek njerëzit.” [Sifetus-safve, II/613]

“I lumi ai, i cili e lë pasionin e dukshëm, për shpërblimin e premtuar, të cilin nuk e ka parë.” [Sifetus-safve, II/617]

“Është më mirë të japësh sadakë sesa ta kryesh vullnetarisht haxhillëkun dhe umren, sepse kush e kryen vullnetarisht haxhillëkun ose umren, e bën atë para syve të njerëzve, kurse kush jep sadakë, e bën atë në fshehtësi dhe askush nuk e sheh përveç Allahut.” [Sifetus-safve, II/617]

“Tri gjërat më të vështira për t’i bërë janë: (1) të jesh bujar në varfëri, (2) të jesh i devotshëm në vetmi dhe (3) ta thuash të vërtetën para atij që i frikësohesh ndëshkimit të tij.”  [Risaletul-kushejrijje, fq. 59]

“Shoqërimi me njerëzit e prishur prodhon urrejtje ndaj njerëzve të mirë dhe të zgjedhur.” [Risaletul-kushejrijje, fq. 147]

“Nëse njeriu e redukton bërjen e veprave të mira, atij do t’i shtohen shqetësimet e tij.” [Hiljetul-evlija, X/344] 

“Fshihi veprat tua të mira ashtu siç i fsheh veprat e këqija.” [Hiljetul-evlija, X/346] 

“Vetë-kënaqësi do të thotë, kur ti i sheh veprat tua të mira të mëdha, ndërsa veprat e mira të njerëzve të tjerë të vogla.” .” [Hiljetul-evlija, X/346] 

“Dy gjëra e bëjnë zemrën të ngurtë: bisedat e shumta dhe ushqimi i shumtë.” [Hiljetul-evlija, VIII/350] 

“Unë nuk njoh asnjë njeri që ka dashur të jetë i njohur dhe me famë, e që Allahu të mos e ketë turpëruar.” [Hiljetul-evlija, X/343] 

Përkthim: Miftar Ajdini

Abdusamed Nasuf Bušatlić;

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

Nesër në Teheran nuk do të falet namazi i xhumasë

Në kryeqytetin e Iranit, Teheran, nesër nuk do të falet namazi i xhumasë për shkak të epidemisë...
- Reklamë -

Arabia Saudite pezullon umren për shkak të koronavirusit

Arabia Saudite ka pezulluar përkohësisht hyrjen në këtë vend për muslimanët që kërkojnë të kryejnë umren për shkak të frikës nga përhapja...

Shkup, shënohet Nata e Regaibit

Nën organizim të Myftinisë së Bashkësisë Fetare Islame (BFI) të Shkupit, është organizuar një program fetar për të shënuar natën Regaib (nata...

Vlera e muajit rexheb …

Falënderimi qoftë për Allahun e Plotfuqishëm, i Cili na ka dhënë dhe na  jep begati të panumërta. Salavatet, paqja dhe bekimet e Allahut qofshin...

Subhanallah! e shiti nënën e tij të vdekur për pesë mijë euro

Një grua e moshuar në Francë, në moshën 93 vjeç, e kishte pranuar Islamin pas ikindisë, kurse kishte vdekur pas jacisë!

Një analizë rreth muajve të mëdhenj Rexheb dhe Shaban

nga Elton Karaj, Universiteti Bedër Abstrakt Në këtë artikull ne do të hedhim pak dritë mbi çështjen...
- Reklamë -

Ua rekomandojmë

- Advertisement -