A e dini se Ibni Sina është autori i veprës më gjithpërfshirëse mbi mjekësinë?

Lexo gjithashtu:

A është më mirë të jesh i pasur dhe falënderues, apo i varfër dhe durimtar?

Dijetarët më herët kishin pasur një debat rreth pyetjes se a është më mirë të jesh i...

Etja për jetë, UNICEF: 29 milion bebe të lindura nën zjarrin e luftës në 2018

Më shumë se 29 milion foshnja kanë lindur në zonat e konfliktit në vitin 2018, njoftoi të...

Syfyri dhe iftari

Ngritja në syfyr është vepër e bekuar të cilën agjëruesi nuk duhet ta neglizhojë qoftë edhe me një...

Gjashtë kushtet e imanit-besimit

Islami në kupimin e tij të përgjithshëm do të thotë se njeriu duhet të adhurojë vetëm Allahun...

Ibni Sina, që në Perëndim njihet si Avicenna, në vitin 980 lindi në qytetin Afshana në Buhara, që sot është pjesë e Uzbekistanit. Në Buhara ai mori njohuri dhe një arsim të mirë nga babai i tij dhe shkencëtar e njohur të asaj periudhe.

Për këtë ndihmoi edhe memoria dhe zgjuarësia e tij e jashtëzakonshme. Kur mbushi 14 vjeç ai filloi të kalojë edhe mësuesit e tij. Në moshën 16-vjeçare ai i ktheht mjekësisë dhe filloi të marrë mësim nga një mjek i quajtur Kushyar.

Në moshën 19-vjeçare ai mori titullin doktor dhe filloi të mjekojë falas të sëmurët. Kur ai u bë 21 vjeç filloi të cilësohet si një prej mjekëve më të mëdhenj.

Ibni Sina ka shkruar shumë vepra mbi mjekësinë; ndër to tërheqin më shumë vëmendje ato në lidhje me sistemin e zemrën dhe damarëve (kardiovaskular). “Kitabu’ş-Şifa”, pra “Libri i Shëndetit”, është një prej veprave më të mëdha të tij,  vepra më gjithpërfshirëse e shkruar vetëm nga një person në historinë e njerëzimit. Kjo vepër është një anciklopedi që mbledh bashkë të gjitha njohuritë e asaj periudhe në çështjen e logjikës, fizikës, gjeometrisë, astronomisë, matematikës, muzikës dhe metafizikës.  /trt/

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

“Dëshiro për të tjerët, atë që dëshiron për veten tënde, do të jesh musliman”

Kjo është një formulë e thjeshtë dhe praktike dhe peshojë e Islamit tonë. Nëse dëshironi të keni...

Turqia shënon 567-vjetorin e çlirimit të Stambollit

Turqia sot kremton 567-vjetorin e çlirimit të Stambollit nga Sulltan Mehmed Fatihu në vitin 1453, raporton Anadolu Agency (AA).

Turqi, falet namazi i parë i xhumasë pas pandemisë

Turqia sot rifilloi pjesërisht namazin me xhemat në xhami, përfshirë atë të xhumasë, pasi vendi i lehtësoi masat kundër pandemisë së koronavirusit...

Dobësia e trupit është në sëmundjen e rëndë, kurse dobësia e zemrës është në...

Transmetohet nga Abdullah ibn Amër ibn el-Asi (r.a.), se Pejgamberi (savs), ka thënë: “Njerëzit më të mirë janë ata me zemër të pastër dhe...

Shiitët në Siri gërmojnë varrin e Omar bin Abdulaziz, kush ishte Kalifi i famshëm...

Grupet terroriste pro-iraniane brenda regjimit të Bashar al-Asadit në provincën Idlib kanë zbuluar një varr që besohet se i përket Omar bin...

A do të na besonte neve Omeri r.a.?

Allahu i Plotfuqishëm nuk ka krijuar asgjë kot, asgjë nuk ka urdhëruar kot. Çdo gjë që ka krijuar, Ai e ka bërë me masë,...

Ua rekomandojmë

- Advertisement -