Për çfarë shkaku duhet të lexojmë çdo ditë?

Lexo gjithashtu:

Tre mësime nga xhuzi i 13

Edhe pse Jusufi a.s. ishte i sprovuar me situata të ndryshme, ajo çka është specifike për atë është...

Çdo ditë njeriun e godasin nga tri sprova, dhe ai nuk merr mësim

Nuk ka asnjë njeri, që nuk e godasin çdo ditë nga tri sprova, nga të cilat ai nuk...

Emri Muhamed hyn në mesin e 10 emrave të parë te foshnjat në SHBA

Emri Muhamed ka hyrë në mesin e dhjetë emrave më të përdorur për emërtimin e të posalindurve...

A dëshiron të jesh i lumtur, ja disa rregulla!

1- Mos urre askënd, sado që ka gabuar në hakun tënd.2- Kurrë mos u shqetëso, sado të...

A e dini se leximi ka një numër të konsiderueshëm efektesh pozitive në trurin tuaj? Duke filluar nga ulja e stresit deri tek përmirësimi i përqendrimit.

1. Stimulimi mendor 

Hulumtimet kanë treguar se stimulimi i vazhdueshëm mendor, e parandalon apo zvogëlon rrezikun e paraqitjes së sëmundjes së Alzheimerit ose çmendurisë. Si çdo muskul tjetër në trup, edhe truri kërkon ushtrime për të qëndruar i fortë dhe i shëndetshëm. Përveç leximit, problemet e vështira apo enigmat, lozja shah dhe lojërat e tjera logjike janë gjithashtu të dobishme në stimulimin kognitiv.

2. Ulja e stresit

Pavarësisht sa të stresuar e keni punën, në marrëdhëniet tuaja personale apo problemet e panumërta me të cilat përballeni në jetën e përditshme, gjithçka zhduket nëse thelloheni në një tregim të shkëlqyeshme. Një roman i mirë mund të tërheq vëmendjen tuaj dhe t’ju shpie në një botë tjetër, duke ju mundësuar të zhduken tensionet dhe të pushoni.

3. Njohuritë

Çfarëdo që lexoni e mbush trurin tuaj me informacione të reja për të cilat nuk e dini kur do t’ju nevojiten. Sa më tepër njohuri që keni, aq më të përgatitur do të jeni që të ballafaqoheni me sfidat e të nesërmes. Për më tepër, nëse ndonjëherë gjendeni në kushte të rënda, dijeni se mund të humbni gjithçka në jetë, punën, pronën, paratë etj. ndërsa jo njohuritë tuaja.

4. Pasurimi i fjalorit

Sa më shumë të lexoni, aq më shumë fjalë të reja do të mësoni dhe ato në mënyrë të pashmangshme do ta shtrojnë rrugën e tyre në fjalorin tuaj të përditshëm.

Të shprehurit elokuent është ndihmesë e shkëlqyeshme në çdo profesion, dhe kjo të jetë nxitje e madhe për vetëbesimin tuaj. Madje mund t’ju ndihmojë në karrierën tuaj, sepse ata që kanë lexuar shumë, janë më elokuent dhe kanë njohuri për tema të ndryshme dhe priren të promovohen më shpejt në veprimtarinë e tyre. Leximi i librave gjithashtu ka rëndësi thelbësore për të mësuar gjuhë të reja.

5. Përmirësimi i kujtesës

Gjatë leximit një libër, ju duhet t’i mbani mend personazhet, ambiciet, historinë, komplotet etj. që e endin rrugën e tyre përmes secilit tregim. Kjo paraqet ngarkesë për t’u mbajtur në mend, por truri jonë këtë e bën me lehtësi relative.

Çuditërisht, çdo kujtesë e re krijon sinapsa të reja (shtigje truri) dhe i forcon ato ekzistuese, gjë që ju ndihmon në kujtesën afatshkurtër, si dhe stabilizimin e gjendjes shpirtërore dhe humorit.

6. Përmirësimi i përqendrimit

Në botën tonë të Internetit, vëmendja jonë është e drejtuar në miliona drejtime të ndryshme në të njëjtën kohë. Në një periudhë prej 5 minutash, personi mesatar do të ndajë kohën e tij midis kryerjes së punës, kontrollimit të postës elektronike, bisedës me disa persona (përmes rrjeteve sociale), ndjekjen e njoftimeve në telefon dhe bashkëveprimin me bashkëpunëtorët. Kjo sjellje shkakton rritje të nivelit të stresit dhe e zvogëlon produktivitetin tonë.

Ndërsa, kur jeni duke lexuar një libër, e gjithë vëmendja përqendrohet në atë tregim – kështu që pjesa tjetër e botës thjesht nuk ekziston dhe ju mund të përqendroheni dhe t’i përvetësoni të gjitha detajet.

7.Qetësia

Përveç relaksimit që e ofron leximi i libri të mirë, tema që po e lexoni mund të ngjall paqe dhe qetësi të brendshme. Leximi i teksteve shpirtërore mund të ulë presionin e gjakut dhe të krijojë ndjenjë të jashtëzakonshme të qetësisë, ndërsa leximi i librave psikologjikë mund t’ju ndihmojë njerëzve që vuajnë nga çrregullime të caktuara të humorit dhe sëmundjeve të lehta mendore.

Burimi: medicinskisovet
Përktheu: Lutfi Muaremi

[Isl@mpress]

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

“Dëshiro për të tjerët, atë që dëshiron për veten tënde, do të jesh musliman”

Kjo është një formulë e thjeshtë dhe praktike dhe peshojë e Islamit tonë. Nëse dëshironi të keni...

Turqia shënon 567-vjetorin e çlirimit të Stambollit

Turqia sot kremton 567-vjetorin e çlirimit të Stambollit nga Sulltan Mehmed Fatihu në vitin 1453, raporton Anadolu Agency (AA).

Turqi, falet namazi i parë i xhumasë pas pandemisë

Turqia sot rifilloi pjesërisht namazin me xhemat në xhami, përfshirë atë të xhumasë, pasi vendi i lehtësoi masat kundër pandemisë së koronavirusit...

Dobësia e trupit është në sëmundjen e rëndë, kurse dobësia e zemrës është në...

Transmetohet nga Abdullah ibn Amër ibn el-Asi (r.a.), se Pejgamberi (savs), ka thënë: “Njerëzit më të mirë janë ata me zemër të pastër dhe...

Shiitët në Siri gërmojnë varrin e Omar bin Abdulaziz, kush ishte Kalifi i famshëm...

Grupet terroriste pro-iraniane brenda regjimit të Bashar al-Asadit në provincën Idlib kanë zbuluar një varr që besohet se i përket Omar bin...

A do të na besonte neve Omeri r.a.?

Allahu i Plotfuqishëm nuk ka krijuar asgjë kot, asgjë nuk ka urdhëruar kot. Çdo gjë që ka krijuar, Ai e ka bërë me masë,...

Ua rekomandojmë

- Advertisement -