Fshati saudit me 300 puse: u gërmuan nga xhinët për Sulejmanin apo nga njerëzit?

Lexo gjithashtu:

Në Shkup dhe Tiranë kremtohet Dita e Ashures

Me aktivitete të ndryshme në Maqedoninë e Veriut dhe në Shqipëri është shënuar Dita e Ashures, e...

Muftiu Tërnava: Pezullojmë namazin me xhematë nëpër xhami, si dhe namazin e xhumasë!

Bashkësia Islame e Kosovës (BIK), ka marrë disa vendime me rastin e përhapjes së koronavirusit të ri...

Si të sillemi nësë duhet të falemi në shtëpi dhe kur në xhami nuk falet namazi me xhemat?

Kur mund të lëshohet namazi me xhemat në xhami? Mungesa në faljen e namazit me...

Arabët e kohës së re – nga Muhamed El-Gazali

Le të kthehemi tek arabët e kohës së re, të cilët kërkojnë krenari pa fenë Islame, të...

Laynah në veri të Arabisë Saudite është një nga fshatrat më historikisht të rëndësishëm në këtë vend.

Sipas historianit dhe studiuesit Hamad al-Jasser, fshati daton që në kohën e profetit Sulejman (Solomon).

Fshati ka një kështjellë shumë të vjetër, një vend i preferuar për shëtitësit dhe turistët. Por ajo që e bën të veçantë këtë fshat janë 300 puse të tij për të cilat vendasit janë të bindur se janë gërmuar nga xhinët për Sulejmanin, për të fuqizuar trupat e  tyre në rrugën e tyre nga Jeruzalemi në Jemen dhe kthim. E sot, veç 20 sosh, të tjerat janë tharë.

Puset janë gërmuar në shkëmbinj dhe lënë “pa gojë” si vizitorët e si ekspertët, pra njëlloj. “Ky është një vend tërheqës, e për shkak të terrenit shkëmbor është e pamundur të gërmosh këto puse,” thotë Hamadu al-Jasser.

Sipas një tradite popullore të ruajtur nga vendasit, kur Sulejmani udhëtoi për në Jemen, ai u ndal për drekë në vendin e asaj që është tani fshati Laynah. Njerëzit ishin të etur, por aty pranë nuk kishte ujë. Sulejmani vuri re se njëri nga ushtarët e tij xhin ishte duke qeshur; e pyeti për arsyen dhe ai u përgjigj: “Ju keni etje dhe ka shumë ujë nën këmbët tuaja”. Atëherë Sulejmani urdhëroi xhinët që të shponin shkëmbinjtë dhe të gërmonin puse.

Dr. Abdul Aziz el-Bassam, profesor i hidrogeologjisë në Seksionin Gjeologjik në Universitetin King Saud, e konfirmon këtë kur thotë se pjesa veriore e Saudit, ku ndodhet edhe ky fshat, ka shumë ujë të pijshëm.

Por ai thekson se “nuk ka prova të origjinalitetit të historisë së xhinëve që gërmuan puset ose burimet,” duke përmendur se ajo është “një gojëdhënë dhe nuk ka asnjë provë të besueshme të së vërtetës së saj”. Ai theksoi se “është një vend i civilizimeve antike dhe më afër së vërtetës është se njerëzit e gërmuan atë, gjë që konfirmohet nga vendbanimet e profetit Salih, ku njerëzit ndërtuan në shkëmbinj, si dhe piramidat gjithashtu. Kjo na jep bindjen se puset në këtë fshat janë ndërtuar nga dora e njeriut dhe jo nga xhinët.” /tesheshi.com/

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

“Dëshiro për të tjerët, atë që dëshiron për veten tënde, do të jesh musliman”

Kjo është një formulë e thjeshtë dhe praktike dhe peshojë e Islamit tonë. Nëse dëshironi të keni...

Turqia shënon 567-vjetorin e çlirimit të Stambollit

Turqia sot kremton 567-vjetorin e çlirimit të Stambollit nga Sulltan Mehmed Fatihu në vitin 1453, raporton Anadolu Agency (AA).

Turqi, falet namazi i parë i xhumasë pas pandemisë

Turqia sot rifilloi pjesërisht namazin me xhemat në xhami, përfshirë atë të xhumasë, pasi vendi i lehtësoi masat kundër pandemisë së koronavirusit...

Dobësia e trupit është në sëmundjen e rëndë, kurse dobësia e zemrës është në...

Transmetohet nga Abdullah ibn Amër ibn el-Asi (r.a.), se Pejgamberi (savs), ka thënë: “Njerëzit më të mirë janë ata me zemër të pastër dhe...

Shiitët në Siri gërmojnë varrin e Omar bin Abdulaziz, kush ishte Kalifi i famshëm...

Grupet terroriste pro-iraniane brenda regjimit të Bashar al-Asadit në provincën Idlib kanë zbuluar një varr që besohet se i përket Omar bin...

A do të na besonte neve Omeri r.a.?

Allahu i Plotfuqishëm nuk ka krijuar asgjë kot, asgjë nuk ka urdhëruar kot. Çdo gjë që ka krijuar, Ai e ka bërë me masë,...

Ua rekomandojmë

- Advertisement -