Tre mësime nga xhuzi 26 dhe 27

Lexo gjithashtu:

Thirrje OBI-t për takim të jashtëzakonshëm mbi deklaratën e Netanyahut

Arabia Saudite i bëri thirrje Organizatës për Bashkëpunim Islamik (OBI) të zhvillojë një takim të jashtëzakonshëm për...

Nobelistja Malala, apel liderëve botërorë për Kashmirin: dëgjojeni zërin e atjeshëm

Fituesja e Nobelit për Paqen, Malala Yousafzai, u ka bërë thirrje udhëheqësve botërorë, të cilët do të...

Lërini fëmijët tuaj të kenë mendime dhe zemër të madhe, do të jetojnë të lumtur…

"Karakteri i burrit apo gruas më së miri reflektohet në çështjen se çfarë prindi janë ndaj fëmijës...

“Turqia, aktore kryesore në procesin e Berlinit për paqen në Libi”

Zëdhënësi presidencial i Turqisë, İbrahim Kalın ka deklaruar se falë “diplomacisë efektive dhe shumëdimensionale” të presidentit Recep...
  • Allahu xh.sh. e udhëzon njeriun që përveç bamirësisë ndaj prindërve të bëj edhe lutje për ata,  të cilët gjithë jetën janë bamirës ndaj fëmijëve të vet dhe me zemrat e tyre bëjnë dua për to,  para marrë parasysh sa vjet kanë.
  • Verifikimi i lajmeve është obligim i besimtarëve. Në kohën e sodit shpesh na ndodh që disa qëndrime të meren në bazë të informacioneve gjysmake ose dezinformatave. “O ju që keni besuar, nëse ndonjë i pandërgjegjshëm u sjell ndonjë lajm, ju shqyrtojeni mirë, ashtu që të mos e goditni ndonjë popull pa e ditur realitetin, e pastaj të pendoheni për atë që keni bërë.” (Huxhurat 6)
  • Menjëherë pas këtij ajeti , vjen ajeti për dyshimet të cilat për bazë kanë pikërisht paragjykimet dhe informatat e pa konfirmuara, ndërsa të gjitha këto çojnë drejt kanibalizmit shpirtërorë. “O ju që keni besuar, largohuni prej dyshimeve të shumta, meqë disa dyshime janë mëkat dhe mos hulumtoni për zbulimin e të metave të njëri-tjetrit, dhe mos përgjoni njëri-tjetrin; a mos ndonjëri prej jush dëshiron të hajë mishin e vëllait të vet të vdekur? Atë pra e urreni! Kini frikë nga ndëshkimi i Allahut, e All-llahu është mëshirues, Ai pranon shumë pendimin.” (huxhurat 12)

Tre mësime nga xhuzi i 27

  • Kurani e mëson njeriun se besimtari shikon me anë të zemrës. Njëri nga ajetet që na tregon këtë, është përshkrimi i asaj që Muhamedi a.s. pa në Miraxh: “Zemra nuk mohoi atë që pa (me sy). (Nexhm 11). Ajetet e Zotit qoftë ato kuranore qoftë ajetet (shenjat) në natyrë  besimtari  i sheh me anë të zemrës jo vetëm me anë të syve. Allahu na përkujton ti shohim këto ajete dhe në to të shohim Plotfuqinë e Tij.
  • Edhe pse çdo ajet kuranor është urtësi,  ka ajete që janë shumë të shkurtra, por shumë domethënëse në kuptim të urtësisë që i njeriut i duhen për lehtësimin e jetës në këtë botë. Njëri nga këto ajete është nga sureja Nexhm: “Nuk mund njeriu të ketë gjithçka që dëshiron?
  • Ajetet e sures Rahaman nuk duhet të lënë askënd indiferent, sepse nuk lan indiferent edhe melekët të cilëve ua lexoi Muhamedi a.s.  Nëse do të ndjekim klasifikimin e mirësive që i  jepen  njeriut do të shohim se Allahu së pari përmend mirësinë e njohjes së Kuranit pastaj krijimin. Mirësia e besimit është para çdo mirësie tjetër për të cilën njeriu duhet të jetë falënderues. “ Rrahmani – (Mëshiruesi – Zoti ynë),  Ai ia mësoi Kur’anin. 3 E krijoi njeriun.  Ia mësoi atij të folurit (të shprehurit, të shqiptuarit). (Rahman, (Rahman 1-4)

Preporod.com

Perktheu: A. D. Islampress

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

“Dëshiro për të tjerët, atë që dëshiron për veten tënde, do të jesh musliman”

Kjo është një formulë e thjeshtë dhe praktike dhe peshojë e Islamit tonë. Nëse dëshironi të keni...

Turqia shënon 567-vjetorin e çlirimit të Stambollit

Turqia sot kremton 567-vjetorin e çlirimit të Stambollit nga Sulltan Mehmed Fatihu në vitin 1453, raporton Anadolu Agency (AA).

Turqi, falet namazi i parë i xhumasë pas pandemisë

Turqia sot rifilloi pjesërisht namazin me xhemat në xhami, përfshirë atë të xhumasë, pasi vendi i lehtësoi masat kundër pandemisë së koronavirusit...

Dobësia e trupit është në sëmundjen e rëndë, kurse dobësia e zemrës është në...

Transmetohet nga Abdullah ibn Amër ibn el-Asi (r.a.), se Pejgamberi (savs), ka thënë: “Njerëzit më të mirë janë ata me zemër të pastër dhe...

Shiitët në Siri gërmojnë varrin e Omar bin Abdulaziz, kush ishte Kalifi i famshëm...

Grupet terroriste pro-iraniane brenda regjimit të Bashar al-Asadit në provincën Idlib kanë zbuluar një varr që besohet se i përket Omar bin...

A do të na besonte neve Omeri r.a.?

Allahu i Plotfuqishëm nuk ka krijuar asgjë kot, asgjë nuk ka urdhëruar kot. Çdo gjë që ka krijuar, Ai e ka bërë me masë,...

Ua rekomandojmë

- Advertisement -