Tre mësime nga xhuzi i 12

Lexo gjithashtu:

“…dhe përpjekjet e tij do të shihen së shpejti, padyshim.”

Urtësi kur’anore “...dhe përpjekjet e tij do të shihen së shpejti, padyshim.” (En-Nexhm,...

Një paralajmërim i Pejgamberit (s.a.v.s)

Omeri (r.a.) transmeton se i Dërguari i Allahut (savs), ka thënë: “Do të vijë...

Mendjemadhësia si burim i racizmit

Hfz. Mehas Alija Një nga shkaqet që ndikon në rritjen dhe përhapjen e racizmit...

Kosovë, hapen xhamitë për besimtarët pas më shumë se dy muajsh

Me rregulla të veçanta për parandalimin e përhapjes së koronavirusit të ri (COVID-19) sot janë hapur xhamitë...
  • Edhe pse Allahu i Madhërishëm mund të krijoj sipas parimit Kun Fe Jekun – bëhu dhe bëhet”, në xhuzin e 12 Allahu thotë se tokën dhe qiejt i krijoi në gjashtë ditë – faza. Allahu xh.sh. i cili krijon në mënyrë të përsosur dhe që nuk ka nevojë për pushim vendosi të krijoj nëpërmjet këtyre fazave. Mësimi që na jepet neve në jetën e përditshme është se nuk duhet të mundohemi që projektet t’i përfundojmë menjëherë sepse në rastin tonë njerëzorë kjo mund të jetë katastrofike. Andaj 615-544-4055 , duhet të veprojmë me mençuri me projektet e rëndësishme, sidomos ato publike,  për realizimin e së cilëve duhet planifikim  dhe realizim cilësorë.
  • Secili njeri sipas Islamit duhet të kujdeset për pasardhësit e tij që t’i udhëzoj në Rrugën e Drejtë, por ai nuk është kontrollues i zemrave të tyre. Andaj, besimtari i mirë nuk duhet ta shkatërroj jetën e tij nëse fëmijët nuk janë në Rrugën e Drejtë, e ai kishte bërë gjithçka që ishte në mundësitë e tij që t’i udhëzoj nga e mira. Në suren Hud na jepet shembulli i Nuhut a.s. djali i të cilit devijoi. Gjithashtu djali i Ademit a.s. ishte ai që bëri vrasjen e parë në këtë botë. Nëse ata u sprovuan si pejgamber,  nuk duhet të habitemi nëse edhe neve sprovohemi me këtë sprovë.
  • Në suren Hud gjendet themeli i dialogut ndërfetarë tek muslimanët. Ashtu siç ne shpresojmë se jemi të udhëzuar – pra,  shpresojmë sepse çdo ditë gjatë leximit të Fatihasë lutemi që të na udhëzoj – kështu Allahu i Madhërishëm ka mundur  të bëj që gjithë njerëzit të jenë ithtarë të një feje. Në ajetin 118 zoti na e sqaron urtësinë e tij. “sikur të dëshironte zoti yt, do t’i bënte njerëzit të një feje (por nuk dëshiroi, Ai e di pse). Ata vazhdimisht janë në kundërshtime (mes vete).”

Preporod.com

Përktheu: A. D. islampress

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

Pompeo: Pekini po përpiqet të fshijë fenë islame, solidaritet për të mos e lejuar

Sekretari amerikan i Shtetit Mike Pompeo tha se Shtetet e Bashkuara kanë vendosur një ndalim të hyrjes...

Kuvendi i BIK-ut miratoi themelimin e Institutit për Studime dhe Hulumtime Islame

Kuvendi i Bashkësisë Islame të Kosovës, ka mbajtur sot mbledhjen e radhës ku janë aprovuar të gjitha pikat e rëndit të...

Bashkësia Islame e Kosovës me masa të reja parandaluese për përhapjen e COVID-19

Kryesia e Bashkësisë Islame e Kosovës (BIK) duke u nisur nga parimi i ruajtjes së shëndetit, ka marrë masa dhe rekomandime të...

Nuk ka asnjë mik si ai që ka frikë nga Allahu, dhe vetëm për...

Shpesh pyesim veten se ku qëndron suksesi dhe si mund ta ndryshojmë gjendjen e muslimanëve në të cilën ata gjenden sot?!

“Gjenocidi i Srebrenicës mund të mos ndodhte”

Grupi i Solidaritetit me Bosnjën tha se gjenocidi i Srebrenicës mund të mos kishte ndodhur nëse qëllimi i fuqive të botës do...

“Hapja e Ajasofjës si xhami për adhurim rikthim në origjinalitet”

Sekretari i Përgjithshëm i Unionit Botëror të Dijetarëve Muslimanë, Ali Muhyiddin al-Qaradaghi tha se hapja e Ajasofjës si xhami për adhurim nënkupton...

Ua rekomandojmë

- Advertisement -