Dhikri i cili i fshin mëkatet dhe i hap dyert e Xhennetit

Lexo gjithashtu:

A lejohet të jetohet në një shtet jomusliman?

Pyetje: Esselamu alejkum! A është mëkat për një musliman i cili vendos...

Turqia shprehet e gatshme të dërgojë çdo lloj ndihme për të prekurit nga tërmeti në Shqipëri

Në fjalën e hapjes së sesionit të 35-t të Komitetit të Përhershëm për Bashkëpunim Ekonomik dhe Tregtar të...

Nuk do të hyj në Xhennet bartësi i fjalëve të huaja (nemmami)

Husejn Ali Shejh Synimi i realizimit të dashurisë ndër-muslimane, pa dyshim, është...

Bintu Shati: Supremacia e Kur’anit

Stili i shprehjes kuranore nuk e lë askënd indiferent, dhe sa më thellë që të hyhet në sekretet...

Për tesbihun (dhikrin) pas salavateve i Dërguari i Allahut s.a.v.s ka thënë: “Të them: Subhanallahi vel hamdulilahi ve lailahe ilallahu vallahu ekber (Lavdërimi dhe falënderimi i takon Allahut, nuk ka zot tjetër përveç Allahut, Allahu është më i Madhi), është me e dashur për mua se çdo gjë që e shkëlqen dielli.”

Transmeton Ebu Hurejre r.a. se në një rast Muhamedi a.s. i ka thënë:  “Thuaj sa më shumë: La havle vela kuvete ila bilahil alijil adhim, sepse kjo është thesari i xhenetit.”

Muslimanët e Ballkanit e lexojnë Ajetul Kursisë (Allahu lailahe ila huve el hajjul kajjum…)  duke shpresuar në mirësitë e Allahut në Xhennet, sepse transmeton Ebu Umame r.a. se i Dërguari i Allahut s.a.v.s. ka thënë: “Kush e lexon pas çdo namazi të obliguar Ajetul Kursinë vetëm vdekja e ndanë nga hyrja në Xhennet.” A thua vallë, mund të ketë nxitje më të madhe se sa kjo?

Transmetimi për tesbihun pas Ajetul Kursisë është shumë  interesant dhe domethënës. Nga Ebu Hurejre r.a. transmetohet: Muhaxhirët e varfër erdhën te Pejgamberi i Zotit dhe thanë: Njerëzit e pasur kanë ecur më larg nga ne, kanë arritur deri në shkallë më të lartësuar. E përse? Falin sikur që falemi ne, dhe agjërojnë sikur që agjërojmë ne, dhe ndajnë sadakë e ne nuk ndajmë dhe lirojnë robër e ne nuk lirojmë.” Pastaj Pejgamberi i Zotit ka thënë: “A dëshironi t’ju mësojë diçka që nëse i përmbaheni do t’i tejkaloni të tjerët dhe askush nuk do të jetë më i mirë nga ju përveç atij që vepron sikurse edhe ju?” Ata thanë: “Gjithsesi o Pejgamberi i Zotit.” Dhe ai tha: “Shqiptojeni Subhanallah dhe Elhamdulil-lah, dhe Allahu ekber pas çdo namazi nga tridhjetë e tri herë.” Ebu Salihu ka thënë: Pastaj u kthyen muhaxhirët e varfër te Pejgamberi dhe i thanë: “Kanë dëgjuar vëllezërit tanë të pasur çfarë veprojmë dhe edhe ata kanë filluar sikur edhe ne.” Në këtë Pejgamberi i Zotit ka thënë: “Kjo është begati e Zotit të cilën ia jep kujt të dëshirojë.”

Në të vërtetë, kjo është një begati e Zotit, ndërsa Ai ia jep atij që do. Ka shumë prej atyre që nuk e dinë këtë hadith, dhe menjëherë pas farzit dalin nga xhamia. Ka edhe shumë prej atyre që nuk e dinë këtë hadith, mirëpo qëndrojnë në xhami dhe bashkë me xhematin e thonë këtë dhikr dhe fitojnë begatitë e Allahut.

Përshtati: Arsim Dauti

(Islampress)

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

Reagim i KMSHZ-së në lidhje me sulmet në Francë

Komuniteti Musliman Shqiptar në Zvicër është duke i ndjekur me vëmendje ngjarjet e fundit në Evropë dhe...

Me të vërtetë, Pejgamberin a.s. e keni shembull të mrekullueshëm…

Falënderimi i qoftë Allahut, Zotit të Lartëmadhërishëm dhe Krijuesit të të gjitha gjërave, të gjalla dhe jo të gjalla. Sundimtarit të Mëshirshëm të Ditës...

Ta paraqesim Pejgamberin a.s. në mënyrën më të mirë

Karikaturistët e bënë  atë që neve muslimanët nuk mundëm, e vendosën emrin e Muhamedit a.s. në skenën botërore.  Tani sfida kalon tek ne, që...

Dashuria e Pejgamberit s.a.v.s për njerëzimin

“Nuk jam dërguar të mallkoj, por jam dërguar si mëshirë për të gjitha botët.” Kurani na njeh me personalitetin e Pejgamberit...

Përse e ngremë zërin kur zemërohemi?

Profesori vërejti se një grup studentësh bërtisnin ndaj njëri tjetrit gjatë një debati mes tyre. U afrua dhe i pyeti: "Përse njerëzit ngrenë zërin...

Lexoni se çka i ka shkruar Allahut Merjemja e vogël!

(Mundohuni të mos qani në dëshirën e kësaj vajze) U zgjova herët, si zakonisht… edhe pse sot e kam ditë...

Ua rekomandojmë

- Advertisement -