Një sunet i harruar – Ecja këmbëzbathur

Lexo gjithashtu:

Sulm islamofob ndaj dy grave me shami në Londër

Autoritetet e një spitali në Londër kanë treguar “bilancin” e një sulmi islamofob ndaj dy grave me...

Gjuha si dhuratë hyjnore

Ai është Krijuesi i qiejve dhe i Tokës, pa shembull të mëparshëm dhe, kur vendos për diçka,...

Definicioni i Kur’anit sipas Usuli-Fikhut

Dr. Vehbetu Zuhejli Ndonjëherë thuhet: S’ka nevojë të jepet definicioni i Kur’anit, sepse...

Mevludi – Historiku dhe rëndësia

Muslimanët në mbarë botën, pra edhe në viset tona, për çdo vit me rastin e 12 rebiul-evvelit, ditëlindjes...

Një nga shokët e të Dërguarit të Allahut (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të) udhëtoi deri tek Fadalah ibn Ubejd (Allahu qoftë i kënaqur me të) derisa ai ishte në Egjipt.

Pas një bisede të shkurtër ai e pyeti: “Pse nuk shoh këpucë në këmbët e tua”?
Fadalah përgjigjet: “I Dërguari i Allahut (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të) na ka urdhëruar që ndonjëherë të ecim edhe këmbëzbathur” (Hadithi gjendet tek Ebu Davudi, libri 33, hadithi 4148)
Dijetari Albani (Allahu e mëshiroftë) rreth këtij hadithi, në silsilah-es-sahih, ka thënë: “Ky është një përkujtim rreth një suneti të panjohur në mendjet e shumë njerëzve, ky synet është të ecurit ndonjëherë këmbëzbathur, pa këpucë. Ky është një sunet që shumë njerëz nuk e dinë, përveç një pakice.
Dhe në qoftë se disa do të përpiqen ta zbatojnë, njerëzit do ta shohin si një çështje të çuditshme dhe ndoshta do t’i kritikojnë për këtë vepër.”
Ai vazhdoi: ”Kështu që imitoje të dashurin tënd dhe të Dërguarin tënd (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të) dhe ec ndonjëherë këmbëzbathur, dhe me këpucë në rastet tjera. Sepse kjo është vërtetuar tek i Dërguari i Allahut (paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të) se here pas here ai ecte këmbëzbathur! Por, shumicën e kohës veshte këpucë.”

Në librin “Hiqi këpucët tuaja dhe ec” pediatri Dr Wikler, këshillon të ecet zbathur për shëndet më të mirë të këmbëve (sidomos për fëmijë). Ai gjithashtu shpjegon se si shpeshherë këpucët i deformojnë dhe shtrembërojnë këmbët tona.

Sot, shkencëtarët japin disa këshilla shëndetësore të ecjes zbathur, duke përmendur se si mund të jetë relaksuese dhe ndihmon lehtësimin e tensionit. Këshillohet ecja 30 minutëshe, çdo ditë në dysheme, tokë, bari, rërë …etj
Ka të dhëna që ecja zbathur ndikon pozitivisht në dobi të pjesëve dhe organeve të trupit.
Por, pavarësisht dobive shëndetësore, a nuk do të jetë madhështore që thjesht të ringjallim këtë sunet të bukur, sepse Profeti ynë i dashur (paqja e Allahut qoftë mbi të) ka urdhëruar kështu?

Përktheu: Driton Statovci (Islamgjakova)

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

“Dëshiro për të tjerët, atë që dëshiron për veten tënde, do të jesh musliman”

Kjo është një formulë e thjeshtë dhe praktike dhe peshojë e Islamit tonë. Nëse dëshironi të keni...

Turqia shënon 567-vjetorin e çlirimit të Stambollit

Turqia sot kremton 567-vjetorin e çlirimit të Stambollit nga Sulltan Mehmed Fatihu në vitin 1453, raporton Anadolu Agency (AA).

Turqi, falet namazi i parë i xhumasë pas pandemisë

Turqia sot rifilloi pjesërisht namazin me xhemat në xhami, përfshirë atë të xhumasë, pasi vendi i lehtësoi masat kundër pandemisë së koronavirusit...

Dobësia e trupit është në sëmundjen e rëndë, kurse dobësia e zemrës është në...

Transmetohet nga Abdullah ibn Amër ibn el-Asi (r.a.), se Pejgamberi (savs), ka thënë: “Njerëzit më të mirë janë ata me zemër të pastër dhe...

Shiitët në Siri gërmojnë varrin e Omar bin Abdulaziz, kush ishte Kalifi i famshëm...

Grupet terroriste pro-iraniane brenda regjimit të Bashar al-Asadit në provincën Idlib kanë zbuluar një varr që besohet se i përket Omar bin...

A do të na besonte neve Omeri r.a.?

Allahu i Plotfuqishëm nuk ka krijuar asgjë kot, asgjë nuk ka urdhëruar kot. Çdo gjë që ka krijuar, Ai e ka bërë me masë,...

Ua rekomandojmë

- Advertisement -