Histori

Pse lindja e Muhammedit a.s. është festë e madhe?

Sejjid Muhammed el-Malikij Është e vërtetë se në Islam i kemi vetëm dy festa, Fitër Bajramin dhe Kurban Bajramin, mirëpo, dita e Lindjes së Bekuar ﷺ është më e vlefshme, më...

Dashuria ndaj Ebu Hanifes është shprehje e ndjekjes së Sunetit

Padyshim, Ebu Hanife është njëri prej dijetarëve më të mëdhenj të Islamit dhe themelues i njërës prej katër shkollave eminente të së drejtës së sheriatit, të cilat sot ndiqen nga qindra miliona musliman të kohës sonë.

Hixhra – ngjarje e madhe në historinë islame

Të mërkurën mbrëma InshaAllah është nata e Vitit të Ri hixhri, viti 1442, dhe ky është një rast i mirë që ta përkujtojmë Hixhrën, e cila është një nga ngjarjet  shumë të rëndësishme në historinë Islame, ngjarje e cila paraqet...

Në 18 shtete, 329 xhami dhe objekte osmane u kthyen në kisha

Arkitekti turk Mehmet Emin Yılmaz gjatë dhjetë viteve të fundit udhëtoi në shtetet që dikur ishin pjesë e Shtetit Osman dhe kështu me hollësi vërtetoi numrin e objekteve osmane të cilat u kthyen në kisha, duke përfshirë edhe minaret që...

Uhudi – humbja për shkak të mosbindjes ndaj të Dërguarit s.a.v.s

Kur Allahu ka vendosur për një çështje, ose i dërguari i Tij, nuk i takon (nuk i lejohet) asnjë besimtari dhe asnjë besimtareje që në atë çështje të tyre personale të bëjnë ndonjë zgjidhje tjetërfare. E kush e kundërshton...

Rrëfimi mbi të dërguarin e Zotit, Salihun a.s.

Idriz Teufik Të kujtojmë se sa herë jemi lutur për diçka, me zotim se do të bejmë shumë vepra të mira si shenjë falënderimi, por kur e marrim atë që e kërkojmë, ne shumë...

Madhështia e Pejgamberit a.s. pas fitores në Bedr

Ka shumë tekste dhe ligjërata që flasin për luftën e Bedrit,  por shpesh anashkalohet një detaj. Në fakt thënia e Pejgamberit a.s. pas mbarimit të luftës. Ky është një detaj shumë i rëndësishëm kur shohim ngjarjet...

Bedri – Kryelartësia dhe arroganca i çojnë njerëzit në vendin e tyre të ekzekutimit

Në ditën e sotme, më 17 Ramazanit, të vitit të dytë hixhrij, u zhvillua Beteja e madhe e Bedrit. Beteja e Bedrit nuk ka qenë vetëm betejë, por ajo ishte hera e parë që Islami e...

Historiani arab El-Verdi shkruan për murtajën e vitit 1348

Ebu Hafs Omer Ibn el-Verdi, lindi në Palestinën veriore midis viteve 1290 dhe 1292. Pas shkollimit në shkollat ​​muslimane në Siri, ai ishte emëruar zëvendës kadi / gjyqtar fetar, i gjykatës fetare në Alepo deri në vitin 1343, kurse më...

Nga ditët e fundit të qëndrimit të muslimanëve në Spanjë

Është temë interesante, të studiohen ditët e fundit të qëndrimit të muslimanëve në Spanjë dhe të vështrohet se si u trajtuan arabët e kulturuar dhe tolerantë të Spanjës. Për këtë kemi të dhëna shumë interesante në veprën 'El-Enuarun-nebevije fi abai hajrilbenjie',...
- Reklamë -

Më të rejat

Dashuria e Pejgamberit s.a.v.s për njerëzimin

“Nuk jam dërguar të mallkoj, por jam dërguar si mëshirë për të gjitha botët.” Kurani...

Përse e ngremë zërin kur zemërohemi?

Profesori vërejti se një grup studentësh bërtisnin ndaj njëri tjetrit gjatë një debati mes tyre. U afrua dhe i pyeti: "Përse njerëzit ngrenë zërin...

Lexoni se çka i ka shkruar Allahut Merjemja e vogël!

(Mundohuni të mos qani në dëshirën e kësaj vajze) U zgjova herët, si zakonisht… edhe pse sot e kam ditë...

Ai ishte i Derguari i Zotit

Alija Izetbegovic Si sot, para më shumë se 14 shekujsh ka lindur Profeti i Islamit, Pejgamberi ynë, Muhamedi a.s.Jemi...

Brishtësia intelektuale midis lirisë së mendimit dhe mënyrës së të shprehurit

Nehat Ismaili Liria e të menduarit dhe shprehurit është vlerë e padiskutueshme që shenjtërohet nga të gjithë por në disa momente keqinterpretohet...