Ummet

Surinami – një “shtet mysliman” në Amerikën Latine

Amerika Latine, e cila shtrihet në një sipëriaqe prej 21 milionë kilometrash katrorë dhe ka një popullsi prej rreth 600 milionë banorë, është kontinenti, në të cilin historia islame përishihet në disa periudha historike.Disa periudha janë të...

Kushtet e Sulltan Sulejmanit për të qenë imam

Disa burime historike thonë se Sulltan Sulejmani vendosi disa kritere që dikush të meritonte të qe imam në xhami. Ato ishin: – Të jetë i rrjedhshëm në arabisht, turqisht, persisht dhe...

Në Maqedoninë e Veriut namazi i teravive falet në shtëpi për shkak të COVID-19

Falja e namazit të teravive kryhet në shtëpi në Maqedoninë e Veriut, në të cilën zbatohet ndalesa e daljes në rrugë për shkak të koronavirusit të ri (COVID-19) i cili ka prekur mbarë botën, raporton Anadolu Agency...

Çka kanë recituar muezinët në minare, në kohën e Salahuddinit?

Historiani Tekijjud-din el-Mukrizi shënon: “Kur e mori pushtetin sulltan Salahuddini, ju dha urdhër myezinëve, që në minare gjatë kohës së leximit të tesbihut (para agimit dhe ezanit të sabahut) ta recitojnë akiden e njohur si el-akidetul-murshide - العقيدة المرشدة - (ajo që...

Mungesa e namazit të xhumasë dhe namazeve pa xhematë

Shaban Mavriqi, tashmë 64-vjeçar është duke përjetuar në katër javët e fundit, diçka që nuk e kishte imagjinuar asnjëherë. Mavriqi edhe sot në mesditën e së premtes ka vizituar xhaminë, por jo siç kishte...

Shtypi amerikane jep shembull profetin Muhammed për luftimin me koronavirusin

Në revistën javore të lajmeve amerikane “Newsweek” është postuar një shkrim i cili përmban edhe hadithe të profetit Muhammed që ka të bëj me vetë izolimin kur paraqiten sëmundjet ngjitëse, përcjell Gazeta e Re

Moskë, muslimanët nga shtëpia bashkohen në transmetimin LIVE për faljen e namazit të xhumasë

Në kuadër të masave të ndërmarra kundër koronavirusit të ri (COVID-19) në Rusi, imami i një xhamie në Moskë ka ndarë në një transmetim të drejtpërdrejtë faljen e namazit të xhumasë, me çka besimtarët muslimanë nga shtëpitë...

Kështu pejgamberi (savs), i ka i përshkruar njerëzit që u ndihmojnë të tjerëve në plotësimin e nevojave të tyre të jetesës

Njeriu më i vlefshëm është ai që nuk e njeh vlerën dhe madhështinë e tij, njeriu më i përulur është që nuk e sheh mirësinë e tij, kurse njeriu më i dashur për Allahun është që më shumë ju ndihmon...

Autoritetet kineze po i deportojnë Ujgurët në punë të detyruar gjatë epidemisë

Ujgurët Autoritetet në Rajonin Autonom të Ujgurit Shinxhan (UARS), po dërgojnë qindra Ujgurë etnikë në pjesë të tjera të Kinës për të punuar nëpër fabrika të prekura nga koronavirusi i ri (COVID-19), duke ngjallur kritika nga vëzhguesit,...

Islamicity Index: Zelanda e Re vendi më islamik, BeH e pesta nga të gjitha vendet muslimane

Në një studim të publikuar në vitin 2019, është konstatuar se vendi ‘më islamik’ në botë është Zelanda e Re. Në numrin e fundit të publikuar të  Islamicity Index-it, vetëm dy vende arabe u renditën në 50 vendet më islamike (Emiratet...
- Reklamë -

Më të rejat

Kuriozitete lidhur me Kur’anin

Kaptina më e gjatë në Kur’an është el-Bekare, që ka 286 ajete. Kaptina më të shkurta...
- Reklamë -

Detyrat ndaj fëmijëve: Edukimi intelektual

Asnjë fe dhe ideologji në historinë njerëzore nuk e theksoi dhe afirmoi dijen dhe pjekurinë intelektuale siç bëri feja Islame. All-llahu i Madhëruar me...

Kreu i BFI-së në mesazhin e Bajramit: T’i lutemi Zotit për ta tejkaluar sprovën e pandemisë

Ushtruesi i detyrës kryetar i Bashkësisë Fetare Islame (BFI) në Maqedoninë e Veriut, Shaqir Fetahu, ka uruar besimtarët muslimanë me rastin e...

Kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës: Anulohet namazi i Bajramit për shkak të COVID-19

Në Kosovë nesër nuk do të falet namazi i Bajramit për shkak të situatës epidemiologjike me koronavirusin e ri (COVID-19), bëri të...

Filipine, Kurban Bajrami shpallet pushim zyrtar

Në Filipine dita e parë e Kurban Bajramit është shpallur pushim zyrtar, transmeton Anadolu Agency (AA). Zyra e presidencës...