Pyetje dhe përgjigje

Nëse Islami është fe e dashurisë, pse muslimanët i vrasin kafshët për Bajram?

Pyetje: Jemi në prag të Bajramit të Kurbanit, dhe muslimanët do të vrasin një numër të madh të kafshëve në emër të sakrificës. Më intereson pyetja, a është kjo në përputhje me humanizmin dhe butësinë në...

A lejohet të hahen frutat– pemët nga pemishtja (e huaj) e lënë shkret?

PYETJE: A është e ndaluar të hahen frutat e huaja, edhe në rastin kur ato nuk mblidhen nga pronari, p.sh. qershitë që së shpejti ju kalon koha dhe nuk do të mblidhen nga pronari ose kumbullat...

A mund ti dhurohet dikujt dele për Kurban?

Pyetje: A mundet që djali ti dhuroj babait një dele që ai ta ther Kurban? Djali ka kope delesh dhe e ndanë një si dhuratë për babain, ndërsa ai e ther si...

Dezinfektuesit për duar që përmbajnë alkool

Pyetje: A lejohet përdorimi i dezinfektuesve për duar të cilët përmbajnë alkool? Përgjigje: Përdorimi i dezinfektuesve për duar të cilët përmbajnë alkool nuk është i ndaluar. Arsyeja e ndalimit të alkoolit...

Formimi i safëve (në namaz) në kohën e pandemisë së virusit korona

PYETJE: Selam alejkum! Jemi në dyshim se si ta formojmë safin - rreshtin (në namaz) në kohën e pandemisë dhe të masave të jashtëzakonshme. A është e domosdoshme të insistohet në distancë, sepse...

Agjërimi dhe gëlltitja e barnave pa ujë

Pyetje: Nëse gjatë agjërimit personi ka presion të lartë të gjakut, a lejohet të gëlltis ilacin (tabletën) pa ujë?  A e prish kjo agjërimin? Përgjigje: Gëlltitja e tabletave qoftë edhe pa ujë...

Puna në bankë

Pyetje: A është e ndaluar të punosh në bankë? Përgjigje: Nuk është e ndaluar të punosh në bankat Islame. Kur janë në pyetje bankat konvencionale, një pjesë e...

Agjërimi për personin tjetër

PYETJE: Një grua tek ne vuan nga skleroza e shumëfishtë - sëmundje shumë e rëndë. Ajo aktualisht ndihet mirë dhe jeton jetë normale. Por, ajo i ka humbur (nuk i ka agjëruar) disa ramazana për shkak të...

Agjërimi i gruas gjidhënëse

1. PYETJE: Esselamu alejkum! Pyetja ime ka të bëjë me gjidhënien dhe agjërimin. Unë ende e ushqej me gji djalin tim të vogël. Edhe pse kjo nuk është ushqyerje aq intensive (e ushqej...

Nuk lejohet prezantimi i rrejshëm në rrjetet sociale

PYETJE: A janë mëkat profilet e rrejshme në rrjetet sociale (të cilat përmbajnë ndonjë emër të rrejshëm, por vetëm emri jo edhe imazhi)? PËRGJIGJE: “Duke pasur parasysh që profili në rrjetet sociale e përfaqëson...
- Reklamë -

Më të rejat

Kuriozitete lidhur me Kur’anin

Kaptina më e gjatë në Kur’an është el-Bekare, që ka 286 ajete. Kaptina më të shkurta...
- Reklamë -

Detyrat ndaj fëmijëve: Edukimi intelektual

Asnjë fe dhe ideologji në historinë njerëzore nuk e theksoi dhe afirmoi dijen dhe pjekurinë intelektuale siç bëri feja Islame. All-llahu i Madhëruar me...

Kreu i BFI-së në mesazhin e Bajramit: T’i lutemi Zotit për ta tejkaluar sprovën e pandemisë

Ushtruesi i detyrës kryetar i Bashkësisë Fetare Islame (BFI) në Maqedoninë e Veriut, Shaqir Fetahu, ka uruar besimtarët muslimanë me rastin e...

Kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës: Anulohet namazi i Bajramit për shkak të COVID-19

Në Kosovë nesër nuk do të falet namazi i Bajramit për shkak të situatës epidemiologjike me koronavirusin e ri (COVID-19), bëri të...

Filipine, Kurban Bajrami shpallet pushim zyrtar

Në Filipine dita e parë e Kurban Bajramit është shpallur pushim zyrtar, transmeton Anadolu Agency (AA). Zyra e presidencës...