Etikë

Njeriu mendjeprehtë dhe i guximshëm humbjen e shndërron në fitore

Njeriu mendjeprehtë dhe i guximshëm humbjen e shndërron në fitore, kurse injoranti i padijshmëm nga një humbje i bën dy I Dërguari i Allahut (savs), pasi u dëbua nga Meka, në Medine e ndërtoi një...

Edhe puna është ibadet

Kush bën vepër të mirë, qoftë mashkull ose femër, e duke qenë besimtar, Ne do t'i japim atij një jetë të mirë (në këtë botë), e (në botën tjetër) do t'u japim shpërblimin më të mirë për veprat e tyre.(Nahl:...

Çka është burrëria?

Dijetarët islamë, bazuar në Kuran dhe Sunet, kanë thënë se burrëria e vërtetë (ruxhuletun) pasqyrohet në cilësitë e mëposhtme: - ta madhërosh dhe lavdërosh Allahun me fjalë dhe vepra, - të jesh i gatshëm...

Bëhu njeriu më i mirë

Dhe thuaj: "Veproni, Allahu do ta shohë veprën tuaj, edhe i dërguari i Tij e besimtarët, e më vonë do të ktheheni te njohësi i të fshehtës dhe të dukshmes, e do t'ju njoftojë për atë që...

Nuk është me rëndësi a je luan apo gazelë, e rëndësishme është që të vraposh

Çdo mëngjes në Afrikë zgjohet një gazelë … Ajo saktë e di se sot duhet të vrapojë më shpejt se çdo luan, sepse e di se përndryshe luani do ta zë dhe do ta...

Mos qesh shumë, sepse qeshja e shumtë ta vdesë zemrën

Lukmani i urtë e ka këshilluar djalin e tij: “O biri im, mos qesh pa ndonjë nevojë, mos ec nëpër tokë pa qëllim, mos pyet për atë që nuk të përket, mos e shkatërro pasurinë tënde për ta përparuar pasurinë...

Sillu bukur me fqinjin tënd, do të jesh besimtar (mumin)

Muhamedi (savs), ka thënë: “Betohem në Allahun se nuk beson, betohem në Allahun se nuk beson, betohem në Allahun se nuk beson!” Sahabët e pyetën: “Kush o i Dërguari i Allahut?" Tha: “Ai, nga e keqja e të cilit nuk...

O biri im, përmirësoji kushtet e jetesës në shtëpinë e pleqve, se do të kesh nevojë

Pas vdekjes së babait, djali e çoi nënën e tij në shtëpi të pleqve, dhe nganjëherë shkonte e vizitonte. Një ditë e mori një ftesë nga shtëpia e pleqve ku e njoftuan se nëna e tij ishte...

Dhe të afërmve bëju mirë

Njerëz, ruani lidhjet farefisnore dhe mos i shkëputni ato, sepse Allahu i Madhërishëm thotë: "Dhe kini frikë Allahun që me emrin e Tij përbetoheni, ruajeni farefisin (akraballëkun), se Allahu është mbikëqyrës mbi ju." (En-Nisa':1) Pasi që nëna...

Raporti mes edukimit dhe arsimit

Nuk është i njëjtë edukimi dhe arsimi, edhe pse arsimi është një lloj edukimi, por çdo arsim nuk bën edukim. Në disa raste, dituria bën më shumë dëm sesa dobi. Prandaj, Pejgamberi (savs), ka bërë lutje që Allahu ta...
- Reklamë -

Më të rejat

Kuriozitete lidhur me Kur’anin

Kaptina më e gjatë në Kur’an është el-Bekare, që ka 286 ajete. Kaptina më të shkurta...
- Reklamë -

Detyrat ndaj fëmijëve: Edukimi intelektual

Asnjë fe dhe ideologji në historinë njerëzore nuk e theksoi dhe afirmoi dijen dhe pjekurinë intelektuale siç bëri feja Islame. All-llahu i Madhëruar me...

Kreu i BFI-së në mesazhin e Bajramit: T’i lutemi Zotit për ta tejkaluar sprovën e pandemisë

Ushtruesi i detyrës kryetar i Bashkësisë Fetare Islame (BFI) në Maqedoninë e Veriut, Shaqir Fetahu, ka uruar besimtarët muslimanë me rastin e...

Kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës: Anulohet namazi i Bajramit për shkak të COVID-19

Në Kosovë nesër nuk do të falet namazi i Bajramit për shkak të situatës epidemiologjike me koronavirusin e ri (COVID-19), bëri të...

Filipine, Kurban Bajrami shpallet pushim zyrtar

Në Filipine dita e parë e Kurban Bajramit është shpallur pushim zyrtar, transmeton Anadolu Agency (AA). Zyra e presidencës...