Si do të përfundojë pandemia e koronavirusit?

Lexo gjithashtu:

Atëherë besimtari do të jetë më i poshtëruar sesa robëresha

Transmetohet nga Abdullah ibn Abasi (r.a.), se ka thënë: “Kur Pejgamberi (savs) e kreu haxhillëkun lamtumirës...

Emri Muhamed hyn në mesin e 10 emrave të parë te foshnjat në SHBA

Emri Muhamed ka hyrë në mesin e dhjetë emrave më të përdorur për emërtimin e të posalindurve...

Komandanti i madh, Halid ibn Velidi, vdiq në shtrat. A e dini se përse nuk vdiq duke luftuar?

Dijetari dhe alimi i madh, Abdulfetah Ebu Gudde, tregon se si gjatë një...

Rreth 24,000 turistë vizituan Arabinë Saudite në dhjetë ditë

Arabia Saudite mirëpriti rreth 24,000 turistë për dhjetë ditë, bëri të ditur televizioni shtetëror i këtij vendi.

Pandemia e koronavirusit mund të përfundojë me tre skenarë të mundshëm: nëse njerëzit bëhen imunë ndaj virusit, nëse zhvillohet një vaksinë, ose nëse virusi pëson mutacion dhe humb fuqinë e tij me kalimin e kohës, tha një ekspert.

Mehmet Ceyhan, profesor në Universitetin Hacettepe në Ankara, tha për Anadolu Agency (AA) se rregulli i parë për mbrojtjen kundër virusit është ruajtja e mirë e higjenës, veçanërisht larja e shpeshtë e duarve.

Ai tha se virusi mund të përhapet tek njerëzit gjatë periudhës së tij të inkubacionit, i cili varion nga dy deri në 14 ditë.

“Ky virus përhapet përmes organeve të frymëmarrjes, ashtu sikur gripi, meningjiti, pneumonia dhe fruthi. Në rastet e SARS dhe MERS, infektimi mund të ndodhë pasi të fillojnë simptomat, por në COVID-19, infeksioni ndodh në periudhën e inkubacionit. Për këtë arsye, është me rëndësi jetike të merren masa paraprake, të zbatoni izolimin shoqëror dhe të jeni të kujdesshëm në lidhje me higjenën”, thotë Ceyhan.

Koronavirusi është më ngjitës sesa SARS dhe MERS, shtoi ai, me raport 3 ndaj 1,8, respektivisht 2.

Profesori tha se ende nuk ka ndonjë vaksinë për koronavirusin, ndërsa kërkimet vazhdojnë.

“Ne nuk e dimë nëse do të zhvillohet ndonjë vaksinë, apo nëse është zhvilluar ndonjë, dhe sa të suksesshme do të jenë rezultatet. Nuk ka garanci”, shprehet ai.

Duke folur për hulumtimin e vazhdueshëm të vaksinave në SHBA, ai tha se “Vaksina për të cilën SHBA është duke punuar është e ndryshme”.

“Ata po rishikojnë vaksinën e zhvilluar më parë për SARS, por që nuk është përdorur, për të parë nëse do të jetë efikase te COVID-19. Gjenetikisht, COVID-19 është 85 për qind i ngjashëm me virusin SARS”.

Ai arriti në përfundimin se ekzistojnë tre skenarë të mundshëm për përfundimin e pandemisë.

“Shumë njerëz do të bëhen imunë duke ndaluar përhapjen e virusit, ose do të zbulohet një vaksinë dhe njerëzit do të bëhen imunë në këtë mënyrë. Mundësia e tretë është që virusi të pësojë mutacion dhe të humbasë fuqinë për të infektuar njerëzit. Pandemia mund të përfundojë vetëm me njërin nga këto tre skenarë. Në rastin e SARS, u konstatua se virusi pësoi mutacion dhe përfundoi në atë mënyrë”.

Koronavirusi (COVID-19) ka marrë më shumë se 15.000 jetë në gjithë botën, me më shumë se 349.000 raste të konfirmuara globalisht, sipas të dhënave nga Universiteti Johns Hopkins me qendër në SHBA.

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

Lërini fëmijët tuaj të kenë mendime dhe zemër të madhe, do të jetojnë të lumtur…

"Karakteri i burrit apo gruas më së miri reflektohet në çështjen se çfarë prindi janë ndaj fëmijës...

Emine Erdogan u bën thirrje të rinjve për solidarësi me të moshuarit

Emine Erdoan, bashkëshortja e Presidentit Rexhep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdoğan) u bëri thirrje të rinjve për të mbrojtur dhe ndihmuar të...

Le të ndalojmë përhapjen e panikut dhe dëshpërimit

Ndaloni të ndiqni qasjen zhgënjyese si këto: ‘Allahu është zemëruar me ne!’ ‘Xhamitë na kanë refuzuar!’

Dashuria e Allahut ndaj jush

Nëse Allahu është me ju, kush mund t’ju dëmtojë?!Por nëse është kundër jush, atëherë kush mund t’ju mbrojë?!Nëse ju e fitoni dashurinë e Allahut, çfarë...

Namazi dhe çlirimi nga ngarkesat e jetës

Hfz. Mehas Alija “Kërkoni ndihmë me durim dhe namaz, kjo është diçka e madhe përveçse për të devotshmit që janë...

Buzëqeshja lehtëson stresin

Një frazë e vjetër reciton, "Buzëqesh dhe e tërë bota buzëqesh me ty. Nëse kjo është apo jo e...

Ua rekomandojmë

- Advertisement -