Uhudi – humbja për shkak të mosbindjes ndaj të Dërguarit s.a.v.s

Lexo gjithashtu:

Syfyri dhe iftari

Ngritja në syfyr është vepër e bekuar të cilën agjëruesi nuk duhet ta neglizhojë qoftë edhe me një...

Jeta është shumë e shkurtër dhe nuk meriton urrejtje…

Jeta është shumë e shkurtër dhe nuk meriton urrejtje, zili, armiqësi dhe ndërprerje të lidhjeve familjare dhe...

Salavatet mbi Pejgamberin a.s. largojnë brengat dhe hallet

Shejh Nebil El-Ivedi transmeton se njëri nga dijetarët tanë ishte i sëmurë dhe e kishte patjetër të...

Njeriu me gjendjen më të vështirë tek Allahu xh.sh.

Tek Allahu në gjendjen më të keqe do të jetë një njeri, të cilin e kanë refuzuar...

Kur Allahu ka vendosur për një çështje, ose i dërguari i Tij, nuk i takon (nuk i lejohet) asnjë besimtari dhe asnjë besimtareje që në atë çështje të tyre personale të bëjnë ndonjë zgjidhje tjetërfare. E kush e kundërshton Allahun dhe të dërguarin e Tij, ai është larguar shumë larg së vërtetës. (El-Ahzab, 36)

Ditën e shtatë të muajit Sheval të vitit të tretë hixhrij, ushtria që udhëhiqej nga Muahmedi a.s. edhe pse katër herë më e vogël se e mushrikëve mekas me trimëri të pa parë u bënte ballë të gjitha sulmeve të tyre në Uhud.  

Shigjetarët muslimanë, duke parë se armiku filloi të tërhiqet nga beteja, lëshuan pozicionet e tyre dhe u drejtuan drejt plaçkës së luftës. Edhe pse Muhamedi a.s. i kishte urdhëruar që assesi të mos lëshojnë pozicionet e tyre duke u thënë: “Mos lëvizni qoftë edhe nëse shihni zogjtë duke ngrënë mishin e kokave tona”. Duke parë plaçkën,  shigjetarët nuk e dëgjuan edhe komandantin e tyre dhe vrapuan duke lënë pozicionet e tyre. Këtu fillon konfuzioni mes ushtrisë muslimane dhe humbja e luftës. Muhamedi a.s. u plagos në këtë betejë, ndërsa mes shehidëve të kësaj luftë ishte edhe trupi i xhaxhait të Pejgamberit a.s. Hz hamzës r.a.

Vakidi regjistron një rast shumë prekës që ndodhi në momentet më të vështira të betejës në Uhud. Atë ditë doli lajmi se Muhamedi a.s. është vrarë! Filluan pikëllimet dhe vaji. Të gjithë ishin në rrugë duke pyetur për ngjarjet në fushën e betejës. Sumejra, një grua nga ensarët mori lajmin për vdekjen e dy djemve, babait, burrit dhe vëllaut, por kjo si bëni përshtypje, por shqetësohej për gjendjen e të Dërguarit të Allahut s.a.v.s. Kur i pa sahabët duke u kthyer nga beteja i pyeti: Si është i Dërguari i Allahut? Falënderimet i qofshin Zotit mirë është! Është gjallë i thanë.” Zemra ime nuk do të qetësohet derisa ta shoh me sytë e mi, më dërgoni tek ai!

Kur e pa të dërguarin  e Allahut i tha: “Ju jeni më i rëndësishëm se babai dhe nëna ime, o i Dërguari i Allahut! Kur ti je mirë, unë nuk brengosem për asgjë tjetër!

Në kalendarin musliman Uhudi është përkujtuesi i paharrueshëm i cili na thotë haptas se nuk mund të jetoni nga sukseset e kaluara, nga lavdia dhe madhështia e Bedrit. Nëse do të injoroni paralajmërimet e Pejgamberit dhe nuk do të dëgjoni udhëheqësit e drejtë,  do të hapni rrugën e cila shpie në grindje,  trazira dhe pasiguri në mesin e muslimanëve. Mosbindja ndaj të Dërguarit është rruga drejt dobësisë së muslimanëve dhe mundësisë që të bëhen pre e lehtë e armiqve të tyre. Uhudi është sinonim i naivitetit, pakujdesisë, neglizhencës në momentet më thelbësore në betejën për mbijetesë. Uhud na e tregon  rrezikun e lakmisë dhe vrapimit pas plaçkës para se beteja të përundoj.

Muslimanët janë të obliguar që gjithmonë të mësojnë nga Uhudi. Secila gjeneratë e muslimanëve ftohet të shoh humbjen e Uhudit dhe të shoh dobësitë që kanë para armiqve të dukshëm dhe të padukshëm. Uhudi është nga leksionet më të rëndësishme dhe më të dhimbshme që muslimanët po përjetojnë gjithmonë kur e largojnë nga mbamendja e tyre.

Preporod.com

Përktheu: Arsim Dauti

(Islampress)

Artikulli paraprakKurthet e shejtanit
Artikulli tjetërBid’ati dhe bid’atofobia
- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

Dashuria e Pejgamberit s.a.v.s për njerëzimin

“Nuk jam dërguar të mallkoj, por jam dërguar si mëshirë për të gjitha botët.” Kurani...

Përse e ngremë zërin kur zemërohemi?

Profesori vërejti se një grup studentësh bërtisnin ndaj njëri tjetrit gjatë një debati mes tyre. U afrua dhe i pyeti: "Përse njerëzit ngrenë zërin...

Lexoni se çka i ka shkruar Allahut Merjemja e vogël!

(Mundohuni të mos qani në dëshirën e kësaj vajze) U zgjova herët, si zakonisht… edhe pse sot e kam ditë...

Ai ishte i Derguari i Zotit

Alija Izetbegovic Si sot, para më shumë se 14 shekujsh ka lindur Profeti i Islamit, Pejgamberi ynë, Muhamedi a.s.Jemi...

Brishtësia intelektuale midis lirisë së mendimit dhe mënyrës së të shprehurit

Nehat Ismaili Liria e të menduarit dhe shprehurit është vlerë e padiskutueshme që shenjtërohet nga të gjithë por në disa momente keqinterpretohet...

Pse lindja e Muhammedit a.s. është festë e madhe?

Sejjid Muhammed el-Malikij Është e vërtetë se në Islam i kemi vetëm dy festa, Fitër Bajramin...

Ua rekomandojmë

- Advertisement -