Turqi: Makina e parë fluturuese kombëtare “Xhezeri” pëlqehet shumë nga vizitorët

Lexo gjithashtu:

Pranoje jetën ashtu siç është, do të jesh më i lumturi

Një ditë mësuesi e pyeti  nxënësin e tij se çfarë është ajo që po e mundon:

A e dini se Ibni Sina është autori i veprës më gjithpërfshirëse mbi mjekësinë?

Ibni Sina, që në Perëndim njihet si Avicenna, në vitin 980 lindi në qytetin Afshana në Buhara, që...

Bëhuni bamirës, edhe nëse njerëzit nuk ua kthejnë me bamirësi

- Ajo kishte një burrë i cili shpesh kthehej në shtëpi vonë, kurse nëna e tij nuk binte...

Turqi, vriten 7 civilë në sulmin terrorist të PKK-së në juglindje të vendit

Të paktën 7 civilë u vranë dhe 9 të tjerë u plagosën kur terroristët e PKK-së shënjestruan...

Makina e parë fluturuese kombëtare “Xhezeri”, e cila është emëruar sipas shkencëtarit mysliman Ebu-l Iz Ismail Ibni Rezzaz El Xhezeri, u shfaq në Festivalin e Aviacionit, Hapësirës dhe Teknologjisë në Stamboll (TEKNOFEST Istanbul).

Makina fluturuese “Xhezeri” tërhoqi interesim të madh të pjesëmarrësve të festivalit.

Ozan Yagci 615-544-8130 , udhëheqësi i projektit “Xhezeri” në një prononcimin të bërë tha se ata përfunduan një teknologji të prodhuar nga kompanitë kryesore të aviacionit brenda një kohe të shkurtër prej 9 muajsh me një punë vetëmohuese me vizionin e projektit të paraqitur nga Selçuk Bayraktar drejtori teknik i kompanisë “Baykar” dhe njëherësh kryetari i bordit drejtues të ekipit të fondacionit turk të teknologjisë.

Yagci tha se aktualisht makina “Xhezeri” mund të transportojë vetëm një person dhe se versionet e ardhshme do të kenë mundësi të transportojnë dy dhe më shumë persona.

“Prototipi aktual është vetëm për transportin e një personi. Në të ardhmen, ne synojmë ta bëjmë këtë prototip një automjet që do të përdoret plotësisht në transportin urban”, bëri të ditur Yagci.

Ai shtoi se në të ardhmen “Xhezeri” do t’i japë drejtim edhe transportit të mallrave edhe transportit ajror urban, ndërsa tha se kjo makinë së shpejti do të arrijnë një kapacitet fluturimi 1 orë.

Yagci gjithashtu tha se “Xhezer” do të jetë teknologji e së nesërmes e jo të sotmes.

(TRT)

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

Dijetarë muslimanë dënojnë shkatërrimin e varrit të Umer bin Abdulazizit

Grupet terroriste pro-iraniane-shiite në radhët e regjimit të Bashar al-Asadit në provincën Idlib kanë gërmuar një varr...

Kam frikë se në momentin e vdekjes, do ta harroj shehadetin!

Një hoxhë i mësonte studentët e tij mbi bazat e besimit islam, ku posaçërisht i kushtonte kujdes shpjegimit dhe komentimit të kuptimit të shehadetit...

Mos i paragjyko njerëzit – Një mësim nga Sulltan Murati i IV-të

Sulltan Murati i IV (1623-1640) shpesh dilte i veshur si njeri i thjeshtë dhe mbikëqyrte vendin dhe popullin e tij.

Pas 3 muajsh pezullim falet namazi i xhumasë në xhaminë e Tokios

Me heqjen e kushteve të gjendjes së jashtëzakonshme në Japoni për shkak të koronavirusit të ri (COVID-19) në xhaminë e Tokios është...

Medine, pas 2 muaj e gjysmë pezullim falet namazi i xhumasë

Pas dy muaj e gjysmë është falur namazi i parë i xhumasë në Mesxhid-i Nebevi (xhamia e profetit në Medine) të Arabisë...

Si e shohim Islamin dhe muslimanët pas koronës?

Dr. Mehmet Gormez Autori është drejtor i Institutit për Mendimin Islam në Ankara, ish-president i Dijanetit të Republikës...

Ua rekomandojmë

- Advertisement -