Pse Allahu e krahason Kuranin me ujin?

Lexo gjithashtu:

Xhamisë në Pejë i vidhet “zëri”, besimtarët mbesin pa dëgjuar ezanin

Njihet si vend që bashkon besimtarët që adhurojnë Zotin. Disa dhjetëra sosh zgjohen qysh para zbardhjes së...

Erdoğan: Ekonomia islame është çelësi për daljen nga kriza

Presidenti i Turqisë, Recep Tayyip Erdoğan në një fjalim në video-konferencën e mbajtur në "Konferencën e 12-të...

Uhudi – humbja për shkak të mosbindjes ndaj të Dërguarit s.a.v.s

Kur Allahu ka vendosur për një çështje, ose i dërguari i Tij, nuk i takon (nuk i lejohet)...

SHBA dërgon forca shtesë për t’i ruajtur fushat e naftës në Siri: Rusia dërgon 300 çeçen për ta ruajtur kufirin…

Udhëheqësit ushtarakë amerikanë përgatisin plan kundër rikthimit të ISIS-it në Siri, plan i cili duhet të sigurojë që fushat...

Allahu i Madhërishëm në Kuran thotë: “A nuk ka ardhur koha për besimtarët e vërtetë, që zemrat e tyre të përulen para këshillave të Allahut dhe para së Vërtetës që Ai ka shpallur e të mos bëhen si ata, që iu është dhënë Libri më parë?! Me kalimin e një kohe të gjatë, zemrat e tyre u ngurtësuan dhe shumë syresh janë të pabindur. Dijeni, se Allahu e ngjall tokën pas vdekjes së saj! Ne ju sqarojmë shpalljet, në mënyrë që ju të kuptoni! (El-Hadid, 16-17)

Në këto ajete fisnike, Allahu ua tërheq vëmendjen besimtarëve për rëndësinë e përulësisë dhe përkushtimit si dhe për gjendjen e thellë emocionale që duhet ta ketë besimtari gjatë përmendjes së Allahut dhe leximit të Kuranit.

I paralajmëron që të mos bëhen si ata që drita e besimit ka humbur shkëlqimin në zemra, si ata të cilët feja u është bërë vetëm fjalë goje dhe formalitet, andaj edhe zemra u është ngurtësuar për shkak se kanë harruar Allahun dhe janë lëshuar në mëkate të mëdha dhe pakujdesi.

Islami është fe e jetës, është fe e zemrave të gjalle dhe punëve të mira.

Islami kërkon nga ne që me sinqeritet të plotë ta duam Allahun, pejgamberin e Tij dhe atë çka Ai e ka shpallur.

Islami kërkon nga ne që të mos jemi prej atyre që s’na bëhet vonë kur e përmendim Allahun, kjo fe na mëson që zemrat tona nuk guxojnë të jenë indiferente dhe pa emocione gjatë leximit të Kuranit, por ato duhet të jenë të pastra, të gëzohen dhe të qajnë gjatë leximit të Fjalës Hyjnore.

Megjithatë, për të gjithë ata që janë sprovuar me sëmundjen e zemrës dhe ngurtësinë e saj, Allahu i Madhërishëm na porosit se nuk duhet ta humbim shpresën dhe duhet ta dimë se Ai në të vërtetë i ngjall zemrat ashti siç e ringjall tokën me anë të shiut pasi që ishte e vdekur.

Shiu u mëshirës që lëshohet në zemër vjen në formë të Kuranit dhe mesazheve të tij, vjen në formën e këshillave dhe udhëzimit që fitohet me mëshirën, bereqetin dhe faljen e Allahut.

Është interesante të shohim pak krahasimin e Kuranit dhe ujit, cilat janë ngjashmëritë e tyre, që Allahu ta krahasoj fjalën e Tij me ujin që e lëshon nga retë?

Ligjëruesi i njohur islam Nouman Ali Khan në një fjalim të tij ofron përgjigje për këtë dhe përmend disa ngjashmëri të rëndësishme mes Kuranit dhe ujit:

– Kurani është shpallur nga qielli dhe uji lëshohet nga qielli, Kurani ngjall zemrat e vdekura, ashtu siç uji ngjall tokën e vdekur.

– Uji është i pastër dhe pastron gjërat tjera, ashtu edhe Kurani është i pastër dhe pastron gjithçka tjetër.

– Njerëzit janë të pafuqishëm ta krijojnë ujin, mirëpo janë në gjendje të shërbehen me ato që uji i prodhon në Tokë. Në të njëjtën mënyrë, Kurani nuk është dhe nuk mund të jetë vepër e njeriut, mirëpo ne mund të përfitojmë nga këshillat dhe udhëzimet që na ofron ai.

Burimi: Akos.ba

Përshtati: Arsim Dauti

(Islampress)

- Advertisement -
- Reklamë -

Më të rejat:

Përse Kurani mbaron me suret El-Felek dhe En-Nas?

Njëri nga frytet e shoqërimit të shpeshtë me Kuranin është edhe kapja e detajeve dhe bukurive të...

Ndoshta nuk do ta besoni, por

Nuk e di sa mund të më besoni, por nuk dua që të qëndrojë e fshehtë, prandaj vendosa ta ndaj me ju...

Nuk kam nevojë të jem gjykatës i njerëzve që e mbajnë amanetin

Në kohën e halifatit të Ebu Bekrit (r.a.), gjyqësori iu besua Omerit (r.a.). Pas një viti që mori përsipër këtë funksion përgjegjës,...

Kujdesi për jetimët (bonjakët)

Falënderimi është për Allahun e Plotfuqishëm, Zotin e të gjitha botëve. Salavati dhe selami qoftë për pejgamberin Muhamed (a.s.), për familjen e tij të...

Po çka do t’i them unë Allahut në Ditën e Gjykimit?

Raportohet se Abdullah ibn Omeri kishte hasur një shërbëtor (rob), i cili i ruante delet e zotërisë së tij. Ai deshi ta...

Dy djelmosha vijnë dhe ankohen tek Hz Omeri r.a.

Raportohet se dy të rinj e sollën një njeri para halifit Omer (r.a.), kështu që Omeri i pyeti: ‘Pse e sollët këtu?’

Ua rekomandojmë

- Advertisement -